Minder stress in je dagelijkse leven

Mijn geestIris Tuinder

Iedereen heeft wel eens last van stress. Oorzaken van stress liggen meestal in de druk en het combineren van werk, gezin, studie en andere dagelijkse verantwoordelijkheden. Of je nou al langere tijd stress ervaart of specifiek sinds kort – het kan onverwachte effecten hebben op je leven.

Na inspanning, komt ontspanning

Stress is niet per definitie slecht. Deskundigen zijn van mening dat als het in een kleine hoeveelheid komt, het je juist een duwtje in de rug kan geven. Het zou je een gevoel van urgentie kunnen geven dat je ertoe zet om dingen voor elkaar te krijgen. Stress is namelijk een natuurlijke respons, die een zogeheten vecht-of-vlucht reactie activeert. Zo’n reactie zou kunnen plaatsvinden als je veel druk ervaart of als er iets gebeurt wat onmiddellijke  aandacht vereist. Deze reactie werkt dan goed als motivator om in actie te komen. Maar, veel stressvolle momenten gedurende een langere periode kunnen juist weer averechts werken. Sterker nog: het kan zeer schadelijk zijn voor je geestelijke en fysieke gezondheid.

De oplossing

Laat stress niet de baas worden. Als het gevoel van je scherp en productief voelen wordt overschaduwd door een overweldigend en angstig gevoel, doe dan een stapje terug. Zorg ervoor dat je pauzes neemt wanneer je voelt deze nodig te hebben en plan voldoende tijd voor jezelf in om te ontspannen.

Kies de juiste voeding

Waar een beetje ‘gezonde spanning’ je zou kunnen motiveren om in actie te komen, heeft langdurige stress het tegenovergestelde effect. Langdurige stress zou negatieve effecten kunnen hebben op je concentratievermogen en besluitvaardigheid. Je kunt er zelfs vergeetachtig van worden. Hoe meer stress je ervaart, des te moeilijker je mentale prestatievermogen het zou kunnen hebben. En dat willen we absoluut niet!

De oplossing

Je voedingspatroon zou een grote rol kunnen spelen bij het onder controle houden van je stresslevel. Probeer daarin gezondere keuzes te maken. Bewezen is bijvoorbeeld dat magnesium goed werkt tegen stress. Dat wordt iedere ochtend een sapje met snijbiet en spinazie, dus! Ook zou je vitamine B12-supplementen kunnen nemen, want die zouden een positief effect op je humeur kunnen hebben. Deze vitamine helpt je namelijk met de aanmaak van dopamine en serotonine, wat voor een gelukkig gevoel zorgt. Ook gefermenteerd voedsel zoals kimchi, tempeh en zuurkool bevat gezonde probiotische bacteriën, vitamines en antioxidanten, waarvan onderzoekers zeggen dat ze een goed humeur ondersteunen en goed zijn voor ons maagdarmstelsel.

Blijf in beweging

Veel mensen ervaren symptomen van stress als bezorgde gevoelens, rusteloosheid en hartkloppingen. Ook zou je sneller geïrriteerd kunnen raken. Stress zou zich daarnaast kunnen uiten in hoofdpijn, gespannen spieren en zelfs spijsverteringsproblemen. Allemaal symptomen die je liever kwijt dan rijk bent.

De oplossing

Verminder de spanning in je spieren door meer te gaan bewegen. Onderzoeken hebben aangetoond dat bewegen de aanmaak van stresshormonen tempert, terwijl je lichaam endorfinen aanmaakt die je stemming helpen te verbeteren. Start je dag bijvoorbeeld met wat yoga-oefeningen in combinatie met mindfulness en ademhalingsoefeningen. Yoga blijkt een sterke strijder tegen stress, omdat het je stemming zou verbeteren en angstgevoelens zou kunnen verminderen. Namasté!

Zorg voor voldoende slaap

Kortdurende en langdurige stress kan het ‘s avonds in slaap vallen moeilijker maken. Dat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Dit zou kunnen resulteren in verminderde productiviteit tijdens je werk of andere alledaagse taken. Tijd voor een avondritueel dat voor je werkt.

De oplossing

Begin je night routine met verzorgende en hydraterende huidverzorgingsproducten. Stress is namelijk soms echt van iemands gezicht af te lezen. In combinatie met slaapgebrek kan dit voor acne, rimpels en fijne lijntjes zorgen. Zorg er daarnaast voor dat je minstens een uur voor het slapengaan niet meer naar digitale schermen kijkt. Zet Netflix uit en leg je telefoon aan de kant. Ga in plaats daarvan een boek lezen om je lichaam voor te bereiden op het slapen. Tegenwoordig kun je zelfs verzwaarde oogmaskers en dekbedden kopen, waardoor inslapen makkelijker zou kunnen gaan. Je zou ook een paar druppels lavendelolie op je kussen of in je slaapkamer kunnen sprayen om je helpen te ontspannen.

Hoe je het verminderen van stress ook aanpakt, het begint allemaal met goed voor jezelf zorgen. Plan elke dag wat tijd in voor jezelf. Het kan best even duren voordat je hebt uitgevonden wat het beste voor jou werkt, maar het is de moeite waard als het om jouw algehele welzijn gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!