Aloë vera: alle bijzondere eigenschappen en gebruiksmogelijkheden

Mijn OmgevingIris Tuinder

De aloë vera-plant werd zo’n zesduizend jaar geleden gevonden door de Egyptenaren. Vanwege de geneeskrachtige werking noemden ze het ‘de plant van de onsterfelijkheid’. Vandaag de dag wordt aloë vera nog steeds veel gebruikt, wereldwijd. Het zou bijdragen aan zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid. Men gebruikt het onder andere voor de herstellende werking, tegen oneffenheden op de huid of om de huid te kalmeren en te verzachten. Ook zou de gel van de aloë vera-plant bijdragen aan het verzachten van brandwonden, omdat het verkoelend zou werken. Maar er zijn meerdere unieke eigenschappen die de aloë vera-plant zo bijzonder maken. In dit artikel lees je er meer over en ontdek je hoe je de plant het beste zou kunnen gebruiken.

Samenstelling van de aloë vera-plant

De aloë vera-plant is een niet-giftige, sappige plant die water opslaat in de vlezige bladeren, waardoor deze plant in staat is om te overleven in gebieden waar weinig regen voorkomt. De aloë vera-plant bestaat voor zo’n 99 tot 99,5% uit water. In het overige gedeelte van de plant zitten alle effectieve stoffen. Denk hierbij aan vitamines, mineralen, suikers, enzymen, antioxidanten en vetzuren. Samen vormen deze stoffen de aloë vera-gel.

Als mensen aloë vera gebruiken, dan hebben ze het dus over de gel met effectieve stoffen. Deze komt tevoorschijn als je een van de dikke bladen doormidden snijdt. Het gele sap (latex) onder het bladoppervlak kun je beter niet gebruiken, dat kan de huid juist irriteren.

Aloë vera-gel kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Inwendig wordt het gedronken als gel of sap en uitwendig kan het gebruikt worden als gel, crème of lotion.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

We willen allemaal de mooiste van het land zijn en anno de 21e eeuw is het niet meer dan normaal om de natuur daar een handje bij te helpen. Maar soms liggen de oplossingen juist ín de natuur. Zo is de gel van aloë vera-plant één van de middeltjes die bij zou kunnen dragen aan uiterlijke schoonheid.

Aloë vera voor je huid

Een gel of crème op basis van aloë vera kan zorgen voor een stralende, elastische huid. Het gebruik van aloë vera-gel of -crème kan dankzij de hydraterende werking de huid verzorgen. Daarnaast kalmeert en koelt het de huid, waardoor de gel van aloë vera perfect is om te gebruiken bij verbranding door de zon. Ook wordt de gel van de aloë vera-plant veel gebruikt door mensen met een gevoelige huid.

Aloë vera voor je mond

De mooiste van het land word je niet met een slechte adem. Een slechte adem kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zou aloë vera hierbij kunnen helpen. Het advies is om 50 ml aloë vera-gel te mengen met 100 ml water. Op die manier werkt aloë vera uitstekend als mondwater! Het is ook een optie om tanden te poetsen met aloë vera tandpasta. Het is zeer geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees en zorgt direct voor een frisse adem.

Probeer onze tandpasta – een van onze bestseller

Aloë vera voor je haar

Aloë vera is ook goed als haarverzorgingsproduct te gebruiken. Een shampoo of zeep is heel gemakkelijk om zelf te maken! Meng 1 el aloë vera-gel met 5 ml glycerine, 60 ml vloeibare castillezeep, 1 ml plantaardige olie en 1 aspirine van 500 mg. Ideaal voor je haarverzorging.

Schoonheid komt van binnenuit

Desalniettemin komt echte schoonheid van binnenuit en ook daar kan aloë vera aan bijdragen. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

Versterking van immuunsysteem

Aloë vera bevordert het natuurlijke afweersysteem.* Forever Aloe Vera Gel bevat maar liefst 99,7% van deze plant. En door de hoeveelheid mineralen en de aanwezigheid van vitamine C in Forever Aloe Vera Gel wordt het immuunsysteem ook ondersteund. Hierdoor is het lichaam beter beschermd tegen bacteriën en virussen. Je bent dan minder vatbaar voor bijvoorbeeld griep of een verkoudheid.

Verzorging van binnenuit

Daarnaast kunnen gifstoffen voor verzuring in het lichaam en voor een doffe huid zorgen. Door het drinken van een aloë vera-drank, die rijk is aan vitamine C, verzorg je de huid van binnenuit. En vitamine C is ook nog eens celbeschermend!

Stimulans voor de stofwisseling

Aloe Vera draagt bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten*. Een goede glucose stofwisseling zorgt er op zijn beurt weer voor dat de energiehuishouding in balans komt en dat calorieën sneller verbrand zouden kunnen worden. Door het drinken van aloë vera-gel sla je dus meerdere vliegen in een klap!

Fris en fruitig in huis

Naast de voordelen voor uiterlijk en innerlijk gestel, blijkt uit de Clean Air Study van NASA dat aloë vera luchtzuiverende eigenschappen heeft. De plant zou vooral talent hebben voor het opnemen van formaldehyde en benzeen, stoffen in sommige schoonmaakmiddelen, verf, lijm en textiel. Die zullen binnenshuis niet in dramatische hoeveelheden voorkomen, maar toch: alle kleine beetjes helpen. En daarnaast is een aloë vera-plant leuker om naar te kijken dan een elektrische luchtzuiveraar.

Veilig aloë vera smeren en drinken

De non-profit organisatie International Aloë Science Council (IASC) heeft een kwaliteitslabel ontwikkeld. Ze verricht al meer dan twintig jaar onderzoek naar de helende eigenschappen van aloë vera en controleert daarnaast plantages en fabrikanten van aloë vera-producten. Staat het IASC-logo op een tube of potje? Dan kun je ervan uitgaan dat het goed zit.

De aloë vera-producten van Forever Living Products zijn allen voorzien van het IASC-keurmerk en zijn dus hartstikke veilig in aanschaf en gebruik.

Conclusie

Aloë vera wordt dus zowel voor innerlijke als voor uiterlijke schoonheid gebruikt, heeft daarnaast een kalmerende werking en fungeert uitstekend als luchtzuiveraar in de woonkamer! Allemaal goede redenen om aloë vera te gebruiken!

 

Disclaimer:

*Dergelijke gezondheidsclaims mogen alleen gebruikt worden als de specifieke claim is goedgekeurd door de Europese Commissie. In dit geval is het technische rapport al ingediend, en is het nog wachten op de Europese toelating.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!