Met muizenstapjes aan je gezondheid werken

Mijn LichaamLars Meijer

Met een duidelijke stip aan de horizon is het makkelijker om aan je doelen te werken. Wil je over exact een jaar gelukkiger zijn of er fitter uitzien? Dan helpt het om een einddatum rood te markeren in je agenda. Reken daarna terug naar de dag van nu en werk met kleine muizenstapjes naar dat einddoel toe. Het verschil in gezondheid - mentaal en fysiek - zit namelijk in de kleine, dagelijkse dingen. Hoe je alvast een begin kunt maken? We geven je een paar tips mee. Zo ga jij na verloop van tijd met zevenmijlslaarzen vooruit.

1.  De lekkere trek

De zon is al even geleden ondergegaan en je kinderen liggen op bed. Je kijkt ernaar uit om straks zelf naar bed te gaan. Voor het zover is, is het nog even tijd voor mama. Je maag begint te knorren. Al snel neig je naar een bakje chips. Of toch een stroopwafel? Probeer in plaats daarvan eens andere snacks uit. Pak een handje amandelen, snijd een paprika in repen met een hummusdip of neem een kom yoghurt met vers fruit. Zo ga je straks – zonder sugar rush - naar bed.

2.  Weg met de boter

Betrap je jezelf vaak op het gebruik van bakboter? Vervang die boter vandaag nog door olie. Door boters te vervangen door oliën, verlaag je de kans op hartfalen met maar liefst 19%, volgens onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Of je dat verschil uiteindelijk merkt tijdens het eten? Misschien als je een échte fijnproever bent...

3.   Van minuten naar uren meer slaap

Er is weinig zo heerlijk als een comfortabel bed waarin je tot rust komt. Uitgerust wakker worden in de ochtend, de droom van velen. Toch betrap je jezelf er vaak op dat je later naar bed gaat dan gepland. Nog even een aflevering van je lievelingsserie kijken of toch een extra hoofdstuk lezen uit je nieuwe boek. Stel daarom eens vast hoe laat je elke avond gemiddeld naar bed gaat. Ga vervolgens elke avond één minuut eerder naar bed dan de avond ervoor. Al na twee maanden bouw je een uur langer slaap op per nacht. En heel eerlijk, als je tegen die tijd terugkijkt merk je vast hoe weinig moeite het kostte.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

4.  Zit. Sta. Zit. Sta. Zit. Sta.

In welke houding lees je dit artikel? Sta je te wachten op de bus of zit je achter je bureau of op de bank? Grote kans dat je zit. En dat geeft niet, want we zitten nu eenmaal veel op een dag. Je bent niet alleen. Toch is zitten niet goed voor je. Zelfs als je meerdere keren per week sport, is het belangrijk dat je in je vrije tijd daaromheen niet te vaak stilzit. Zorg ervoor dat je eens per 20 á 30 minuten een keer opstaat en je benen kort strekt. Dat is al voldoende om je levensspanne flink op te rekken.

5.  Trede voor trede

De lift, wat een uitvinding! Voor je aan het werk gaat, laad je jezelf nog even op in deze metalen doos. In een mum van tijd ben je op de verdieping waar je moet zijn. Tijd om achter je bureau te kruipen en te werken. Aan het einde van de dag ga je weer lekker met de lift naar beneden. Zo beleven veel mensen hun werkdag. Vervang de lift daarom eens met de trap, telkens wanneer je naar een andere verdieping moet. Goed voor je hartslag, algemene doorbloeding en metabolisme. Het is een kleine dagelijkse oefening met grote invloed op de lange termijn. Hou genoeg van jezelf en begin vandaag nog met één kleine aanpassing.