Acht selfcare tips voor iedere dag. Omdat jij het waard bent!

Mijn LichaamIris Tuinder

Soms is het het beste om eerst jezelf te helpen. Selfcare gaat niet over een nachtje overnachten in een hotel, het aanschaffen van een nieuwe garderobe of het genieten van twee desserts in plaats van één. De kunst van selfcare gaat dieper dan dat. Het zit ‘m in vooral in onszelf en onze gezondheid prioriteren boven dat van anderen. “Een duurzame selfcare routine is het creëren van momenten van selfcare die jou iedere dag, week, maand, seizoen en jaar gelukkig en gezond in hoofd, lijf en ziel maakt”, aldus Shel Pink, auteur van Slow Beauty, een boek over mindful selfcare. “Als je selfcare lang genoeg uitvoert, dan zullen al jouw kleine ritueeltjes bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven”. Voor als je niet goed weet hoe je jouw selfcare-weg kunt starten, hebben we hieronder acht tips voor je op een rijtje gezet.

1. Wees meelevend met jezelf

De eerste stap in het oefenen van selfcare is meelevend met jezelf zijn. “Geef aandacht aan hoe je jezelf toespreekt, en praat tegen jezelf zoals je dat tegen iemand zou doen van wie je houdt. Als je doorhebt dat de manier waarop je tegen jezelf praat niet liefdevol is, probeer het dan nog eens op een lievere manier”, adviseert Zereana Jess-Huff, een huwelijks- en familietherapeut voor ReThink My Therapy. “Soms kan het moeilijk zijn, maar de sleutel is om deze signalen op te pikken en om te buigen naar iets positiefs”. Lukt het je niet goed om je negatieve zelfpraat te elimineren? Jess-Huff geeft aan dat het kan helpen om hier met een therapeut over te praten.

2. Voed je lichaam goed

Heb je ooit in één keer een zak chips leeg gegeten, en dat je je daarna zowel fysiek als mentaal vreselijk voelde? Het doorbreken van dit negatieve patroon en de manier waarop je naar eten kijkt is ook selfcare. Het is natuurlijk helemaal oké om jezelf af en toe eens te trakteren op iets lekkers, maar het is belangrijk om voedsel te zien als brandstof voor je lichaam. “Wilskracht is niet de juiste kracht om een langdurige verandering te doorbreken. In plaats daarvan, werkt het beter om je omgeving te veranderen”, zegt Dr. Lickerman. Dat zou bijvoorbeeld in kunnen houden: eten van gezonde snacks, geen boodschappen doen terwijl je trek hebt of een dessert delen in plaats van helemaal alleen opeten. Als je je lichaam op een gezonde manier voedt, zal je gemoedstoestand daar ook de vruchten van plukken.

3. Zorg voor voldoende slaap

“In onze huidige samenleving zijn er veel mensen met een slaaptekort. We weten allemaal dat we ongeveer acht uur slaap nodig hebben voor voldoende rust, maar weinig mensen behalen dit aantal daadwerkelijk”, stelt Alex Lickerman, auteur van het boek The Ten Worlds: The New Psychology of Happiness. “Velen krijgen zes tot zeven uur slaap per nacht en voelen zich daar over het algemeen oké bij. Maar studies laten zien dat de kans op dementie, Alzheimer en hartaanvallen toeneemt, met iedere 30 tot 60 minuten te weinig slaap dat je lichaam nodig heeft, maar niet krijgt”.

Naast ‘s ochtends een wekker zetten om op te staan, zou je ook ‘s avonds een wekker kunnen zetten om naar bed toe te gaan. Om een goede bedtijd voor jezelf te bepalen, zou je acht uren kunnen terugrekenen vanaf het moment dat je op zou moeten staan.

4. Houd een dankbaarheidsdagboek bij

Het kan soms lastig zijn om positief te blijven, als werk en andere stressfactoren zwaar op je drukken. Op die momenten zou het kunnen helpen om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Door dit op te schrijven, kan je je al beter voelen.

“Zelfs op een rotdag zou je je beter kunnen gaan voelen door aan dingen waarvoor je dankbaar bent te denken en deze op te schrijven. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, bijvoorbeeld: de zon die schijnt, een productief overleg op het werk, een dierbaar moment met vrienden en familie of dat de dag over is en je morgen weer fris en fruitig opnieuw kunt beginnen”, zegt Jess-Huff. “Hoe meer je in termen van dankbaarheid denkt, des te meer het een deel van je leven wordt”.

5. Ga mediteren

Naast liever tegen jezelf praten, genoeg slapen en opschrijven waar je dankbaar voor bent, zou mediteren een goede toevoeging kunnen zijn voor je selfcare routine.

“Meditatie zou je manier van leven kunnen veranderen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat meditatie stress wegneemt, je emphatischer maakt, je focus verbetert, je immuunsysteem een boost geeft en veroudering tegen gaat”, aldus Pink. Als je wilt beginnen met mediteren, zou je een aantal meditatie apps kunnen downloaden op je telefoon. Zo kun je ontdekken wat je prettig vindt en wat voor soort meditatie werkt voor jou.

6. Geef jezelf elke dag een massage

Je hoeft niet de hele dag in een dure spa door te brengen voor het ultieme verwenmoment. Je kunt ook jezelf een massage geven, aldus Pink. Een goede techniek is de zogeheten Abhyanga massage, wat een massage is volgens de Ayurvedische leer. Andere opties zijn een handmassage, voetmassage of nekmassage. Op YouTube kun je verschillende massagevideo's en artikelen over de juiste drukpunten vinden. Je kunt natuurlijk ook een online cursus volgen.

7. Leer ‘nee’ zeggen

Veel mensen vinden het lastig om hun grenzen aan te geven. Dit zou ertoe kunnen leiden dat we dingen doen die we eigenlijk niet willen doen. Dit lijkt misschien iets kleins, maar Dr. Lickerman zegt dat het onvermogen om ‘nee’ te zeggen tot het koesteren van wrok en zelfs woede-uitbarstingen kan leiden. Het zou je ook het gevoel kunnen geven dat je niet je eigen leven leidt, en dat je een leven leidt zoals anderen zouden willen dat je hem leidt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je je eigen wensen en behoeftes uit het oog verliest.

Dr. Lickerman: “Je moet leren om het angstige gevoel tijdens het ‘nee’ zeggen te tolereren. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat mensen je niet minder onaardig vinden. Sterker nog, ze zullen je alleen maar meer respecteren.”

8. Zoek de natuur op

Een dag in de natuur doet wonderen. Het is goed voor je gezondheid en je zult onze prachtige Moeder Aarde meer en meer gaan waarderen. “Grijp dagelijks een momentje aan om van de natuur te genieten. Ga wandelen in het bos, ga fietsen, maak een strandwandeling of ga tuinieren. Omring jezelf met de pracht van de natuur en je zult je terstonds goed voelen”, aldus Pink. “Door tijd door te brengen in de natuur zal je zenuwstelsel kalmeren, je humeur verbeteren en je energielevel verhogen. De effecten van deze voordelen kan je uren later nog voelen”.

Een dagelijkse dosis selfcare zou bij kunnen dragen aan een gezond en gelukkig leven. Hoe positiever jij over jezelf praat en hoe beter je voor jezelf en jouw grenzen zorgt, des te blijer en positiever jij je zal voelen! Koester jezelf, je gezondheid, lichaam en geest. Je hebt van alledrie immers maar één.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!