Hoe zorg je ervoor dat een ander je aardiger vindt?

Mijn OmgevingLars Meijer

Vrijwel iedere persoonlijke relatie heeft liefde en aandacht nodig om deze in stand te houden. Of het nu gaat om je jeugdvriendin van de basisschool of een nieuwe collega waar je goed mee klikt. Die jeugdvriendin van vroeger spreek je soms maanden niet. Maar zodra je elkaar weer tegenkomt, is het alsof jullie elkaar gisteren voor het laatst zagen. Niet kapot te krijgen. Bij prillere relaties is het vaak nog even zoeken. Vind je elkaar echt aardig en wat maakt dat jullie elkaar wel mogen? Met een paar bewuste gedragsveranderingen zorg je ervoor dat je (nieuwe) mensen je aardiger vinden. Maar hoe? Je leest het in dit artikel.

Toon je waardering aan een ander

In de basis is het belangrijk om jezelf open te stellen. Spreek je met een ander? Dan is het belangrijk om jouw waardering aan die persoon te tonen. Klinkt misschien vanzelfsprekend. Maar hoe bewust ben jij hiermee bezig? Probeer daarom het volgende gedrag toe te passen:

  • Toon oprechte interesse in het verhaal van de ander. Stel vragen!
  • Laat je glimlach zien tijdens het gesprek
  • Luister aandachtig naar wat de ander zegt
  • Nieuwe ontmoeting? Onthoud de naam van de andere persoon

Laat jij actief je interesse in een ander zien? Dan is de kans simpelweg groter dat deze persoon jou ook aardiger vindt. Volgens een recente studie (Engels) helpt het om tijdens een gesprek te denken dat je gesprekspartner je aardig vindt. Waarom dat is? Nou, omdat je daardoor automatisch de andere persoon ook aardiger gaat vinden. Wonderbaarlijk hoe ons brein werkt, toch?

Hier volgen nog een paar manieren waardoor jij een betere vriendin wordt:

1. Complimenteer de ander

Spreek je met iemand af en valt je direct in positieve zin iets op? Deel dit! Of het nu gaat om een nieuw kapsel, kledingstuk of een algeheel verzorgd uiterlijk. Geef de ander een compliment. En houd je ook niet in als je tijdens het gesprek iets hoort waarvoor je de ander een complimentje zou willen geven. Het is altijd tijd om een ander te complimenteren. Zie direct hoe je een glimlach op het gezicht van de ander tevoorschijn tovert.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

2. Wees er in tijden van nood...

Merk je dat een ander neerslachtig is? Bijvoorbeeld omdat zij een dierbare is verloren of door een heftige scheiding gaat. Bel de ander, ga op bezoek of laat van je horen met een appje. Zo weet zij ook dat ze er niet alleen voor staat.

3. ...maar ook als het goed gaat!

Waar het slecht kan gaan met je vriendin, kan het natuurlijk ook uitzonderlijk goed gaan! Is ze geslaagd voor een studie of heeft ze promotie gekregen op het werk? Deel die overwinning. Ga op bezoek met een flesje wijn of neem haar mee uiteten. Laat je waardering blijken voor de behaalde prestatie.

4. Laat je enthousiasme blijken

Zodra iemand je vraagt om af te spreken, laat je enthousiasme over de afspraak blijken. Vertel niet alleen wanneer je kunt afspreken. Zeg ook direct dat het je leuk lijkt om de ander weer te zien! Met deze kleine toevoeging scoor je sowieso bonuspunten.