Erkenning op het werk: ook jij hebt het nodig

Mijn OmgevingForever HQ

Erkenning is essentieel om voldoening te halen uit je werk. Van je prestaties is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze gezien worden. Daarbij gaat het niet eens om grote prestaties, maar om belangstelling voor de grote en kleine stappen die je neemt. Veel mensen die hun baan opzeggen en voor zichzelf beginnen, noemen een gebrek aan waardering op hun werk als belangrijkste reden. Waarom is erkenning onmisbaar en hoe ervaar je dit op jouw werk? Je leest het in dit artikel. Spoiler alert: onderaan staat een tip voor een activiteit waar je in elk geval de erkenning krijgt die jij verdient!

Wat doet erkenning met je brein?
Dat erkenning belangrijk is, komt omdat er dopamine in onze hersenen vrijkomt als we het krijgen. Dopamine is een neurotransmitter (signaalstof). Door dopamine wordt het deel van de hersenen gestimuleerd waarmee je tevredenheid en plezier voelt. Voor de liefhebbers: dit gebied van de hersenen heet het nucleus accumbens. Dit deel van je brein speelt een grote rol bij passie en motivatie. Daarnaast speelt erkenning natuurlijk ook een rol op de lange termijn. Bedenk maar eens wat het doet met je zelfvertrouwen als je regelmatig gezien en gewaardeerd wordt.

Waarom één keer een compliment niet genoeg is
Het zit in onze natuur dat we regelmatig erkenning nodig hebben. We kunnen dus niet een paar maanden ‘leven’ op een mooi compliment. Dit komt omdat de dopamine die er vrijkomt na erkenning, ook snel uitwerkt. Hoe vaak hebben we dan eigenlijk erkenning nodig? Hier is geen pasklaar antwoord op te geven. Het verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld is het zo dat iedereen in elk geval één keer per week erkenning nodig heeft.

Signaleren in je team
Om te zorgen dat iedereen zich erkend voelt, zou je ermee kunnen beginnen om bewust te signaleren wanneer je collega iets goeds doen. Geef hem of haar hier zo snel mogelijk een compliment over. In teams waar dit vaak gebeurt, is meer werkplezier en hebben mensen meer zelfvertrouwen. Voor een extra gevoel van erkenning kun je ervoor kiezen om een collega een compliment te geven in een groep. Denk aan bijvoorbeeld een vergadering.

Het verschil tussen erkenning en een financiële beloning
Natuurlijk is extra betaald krijgen altijd prettig. Toch geeft een financiële beloning niet hetzelfde gevoel als wanneer je echt gezien wordt door je collega’s. Hoewel meer geld prettig is, heeft dat dus niet hetzelfde effect als erkenning of een compliment. Kleine aanmoedigingen die mensen elkaar geven hebben dus een verrassend sterke uitwerking!

Zoveel impact heeft een (gebrek aan) erkenning
Onderzoek heeft uitgewezen dat erkenning een directe uitwerking heeft op onze motivatie. De drie belangrijkste redenen dat je je ongemotiveerd kan voelen op je werk, zijn:

  • Je voelt je niet gewaardeerd
  • Je voelt je niet erkend
  • Een slechte manager

Je werk geeft op deze manier geen voldoening. Dit merk je niet alleen op de werkvloer, maar ook in je vrije tijd. Een baan zonder erkenning heeft veel impact:

  • Je bent vaker humeurig
  • Je productiviteit gaat achteruit
  • Je mentale gezondheid gaat achteruit
  • De kwaliteit van je werk wordt minder
  • Je gaat minder gezond eten

Het zal je niet verbazen dat op een werkplek waar mensen erkend worden, minder werknemers ontslag nemen. Wist je dat erkenning van je naaste collega’s nog meer positieve invloed heeft dan erkenning van bovenaf? Daarom is het voor iedereen essentieel om er aandacht aan te besteden: je groeit in je eigen ontwikkeling én als team.

Erkenning als Forever Business Owner
Voor elkaar klaarstaan op de werkvloer helpt dus om je erkend te voelen en gemotiveerd te blijven. Omdat dit in de praktijk niet altijd gebeurt, voelen sommige mensen zich niet gewaardeerd. Met andere worden: ze voelen zich een van de velen. Herken je dit? Dan kan dat een reden zijn om aan je werk te ontsnappen en een activiteit voor jezelf te beginnen, bijvoorbeeld als Forever Business Owner.

Bij Forever kun je je op je eigen tempo ontwikkelen, met zelf samengestelde doelen. Elke Forever Business Owner doet dit op zijn of haar eigen manier en dat is helemaal oké. Zo zijn er onderling grote verschillen in ervaring, tijd en kennis. Dat maakt bij ons geen verschil: iedereen wordt erkend voor zijn/haar prestaties. Dat is precies wat mensen aanspreekt aan ons bedrijf.