Vijf manieren om de gezondheid van je gezin prioriteit te maken

Mijn OmgevingJessica Hoeben

Misschien is jouw gezin al gezondheidsbewust en maak je over het algemeen slimme, verantwoorde keuzes. Toch zijn er altijd manieren om hier meer uit te halen. Of je nu wilt dat iedereen thuis wat gezonder eet, of je meer tijd samen buiten wilt doorbrengen; met kleine aanpassingen in de dagelijkse gewoontes kun je veel bereiken! Wees zelf de grootste motivator en neem je omgeving mee in je enthousiasme; maak het leuk om hier samen aan te werken. Ook als je zelf altijd al gezond leeft. Geef het goede voorbeeld met nieuwe routines en zorg ervoor dat jij en je partner hierin een team vormen. Kinderen houden ervan om hun ouders te kopiëren, dus ook als zij gezonde dingen eten en lekker naar buiten gaan! Hierbij 5 manieren om gezonde keuzes met het gezin te maken.

1. Ga samen eropuit en beweeg 

Voor een goede gezondheid is de regel om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. Hiervoor hoef je je kinderen dus niet mee te slepen naar pilates, er zijn zat leuke activiteiten te bedenken die je met het hele gezin kunt doen. Lekker wandelen met de hond of voetballen in het park, laat ze hierover meedenken. Als je ontdekt wat je kids écht leuk vinden, zullen ze enthousiast genoeg zijn om zelf naar buiten te willen. Lukt dit niet, dan kun je met een paar maanden stug volhouden een hoop bereiken. Een gewoonte ontstaat tenslotte wanneer je consistent bent! 

2. Beperk schermtijd

Zowel kinderen als volwassenen krijgen dag in dag uit te maken met veel schermtijd; we zitten aan de buis gekluisterd, met een laptop op schoot en een telefoon in de hand. Het is bijna verraderlijk hoe verslavend zo’n scherm is en dit is erg slecht voor je ogen en hersenen. Doorbreek de cirkel en las meer schermloze momenten in. Zowel een schermloos uurtje als een schermloze zone in huis volstaat; gewoon even geen telefoon, laptop, of tablet. Dit zal voor veel kinderen even wennen zijn, en als je heel eerlijk bent, ook voor jezelf. Des te belangrijker om er wat aan te doen! Maak daarom wat leuks van de schermloze tijd; ga iets actiefs doen, zorg dat je kinderen een positieve associatie krijgen met de schermloze momenten en ga voor échte quality time. Je bent tenslotte pas echt met elkaar verbonden als er geen scherm tussen jullie in staat. 

3. Maak werk van de maaltijd

Samen eten met het hele gezin is een fantastisch moment om de dag door te nemen, en tegelijkertijd de perfecte kans om iedereen te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Ben jij in charge over de maaltijden, maak het dan jouw uitdaging om van iets gezonds iets lekkers te maken. Maak het niet gelijk te spannend voor jezelf; voeg je alleen wat extra groente toe aan de favoriete maaltijd van het huis, dan heb je al een stap gezet. Of bekijk eens nieuwe, slimme en lekkere recepten die gezonde ingrediënten bevatten, en laat je kinderen hiervan een top 3 maken. 

4. Bewaar gezonde snacks in huis

Net als gezonder koken, zullen ook gezonde snacks het thuisfront aanmoedigen om gezonder te eten. Maak slimme keuzes tijdens het aanvullen van de snack-voorraad, want als je junkfood in huis haalt, wordt het gegarandeerd opgegeten. Wat lekkers moet natuurlijk kunnen, maar zorg ervoor dat dit voornamelijk bestaat uit gezonde snacks. Let daarbij ook op frisdrank; het is belangrijk dat iedereen voldoende drinkt, en frisdrank bevat over het algemeen uit veel suiker. Beperk je daarom zoveel mogelijk tot écht natuurlijke sappen en water. 

5. Maak de geestelijke gezondheid bespreekbaar

Hoe jong je kinderen ook zijn, het is nooit te vroeg om met hen in gesprek te gaan over het belang van geestelijke gezondheid. Leg aan ze uit wat geestelijke gezondheid is en dat deze net zo belangrijk is als een gezond lijf. Vraag regelmatig hoe je kinderen zich voelen en leer ze hoe ze dit onder woorden kunnen brengen door zelf het goede voorbeeld te geven. Als jij en je partner laten zien dat jullie je durven open te stellen, dan durven je kinderen dit ook. Ook kun je de kinderen leren een dagboek bij te houden, zodat ze regelmatig even aandacht hebben voor hoe ze zich voelen. Door dit op jonge leeftijd te stimuleren, helpt dit hen voor de rest van hun leven om beter voor zichzelf te zorgen. 

Kleine stapjes kunnen tot grote positieve veranderingen leiden, of het nu gaat om voldoende beweging, gezonde voeding of minder schermtijd. Ben jij toegewijd, dan is je omgeving dat ook.