Vier jij deze zomer vakantie in eigen huis? 8 tips voor jouw staycation

Mijn OmgevingElvira Elzinga

De staycation, vakantie vieren in eigen huis, is op dit moment erg populair. Wat de reden van jouw staycation ook is: een vakantieperiode is er om lekker uit te rusten, je los te koppelen van dagelijkse verplichtingen en op te laden. Dat klinkt in je eigen huis misschien moeilijker dan het is, want het gaat er vooral om dat je activiteiten buiten je dagelijkse routine onderneemt. Zo krijg jij ook in eigen huis dat heerlijke vakantiegevoel. Met deze 8 tips maak je er een leuke vakantieperiode van, ook in eigen woonplaats!

1. Digital detox: zet je apparaten uit

Vooral nu de meesten van ons zijn gaan thuiswerken is er een behoefte om er echt even ‘uit’ te zijn. Even weg van de mail, social media, je telefoon en de beeldschermen die het moderne leven zo bepalen. Laat je computer uit, zet je telefoon een dag uit en zorg ervoor dat jouw dagelijkse beeldschermtijd een heel stuk lager is als de week ervoor, toen je nog aan het werk was. Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om je telefoon 50% minder te gebruiken tijdens je staycation. Zet ook je notificaties uit zodat je niet in de verleiding komt om te reageren. Loskomen van je apparaten zorgt ervoor dat je veel beter kunt ontspannen.

2. Laat de boel de boel

In huis is er altijd wel iets te klussen. Als je thuis vakantie viert is de kans aanwezig dat je toch allerlei klussen oppakt. “Ik heb nu toch de tijd, ik kan wel even die kast opruimen” of “ik ga wel even snel strijken”. Niet doen! Vakantie vieren betekent geen klusjes, geen taken en geen verantwoordelijkheden. Tip: ruim een paar dagen voor jouw staycation je huis op en rond de klussen af die nog moeten en laat daarna de boel de boel.

3. Kijk niet steeds op de klok

Tijdens een vakantie maakt het niet uit hoe laat je wakker wordt, hoe laat je naar bed gaat en hoe laat je eet. Heerlijk toch! Zet je wekker uit en word wakker wanneer je voldoende geslapen hebt. Kijk niet steeds op die klok, je hebt alle tijd en in een vakantie heb je ook geen verplichtingen. In de afgelopen maanden heeft een vaste routine veel mensen geholpen, maar laat tijdens jouw staycation die structuur juist even lekker varen.

4. Start ontspannen met wellness in huis

Alleen al het vooruitzicht op een vakantie verhoogt ons geluksgevoel. Plan alvast een moment om jouw huis in een wellnessresort te veranderen en start jouw vakantie met deze activiteit. Verwen jezelf met een heerlijk gezichtsmasker van de hoogste kwaliteit, zoals Aloe bio-cellulose mask, onder het genot van een kop Aloe Blossom Herbal Tea. Vergeet de geurkaarsen en ontspannende muziek niet! Na een dagje wellness in eigen huis begin je relaxt aan jouw staycation.

5. Online proosten op vriendschap

Tijdens je vakantie in de kroeg of op het terras met vrienden afspreken gebeurt in deze tijd misschien niet of minder dan je zou willen. Maar het borrelen met vrienden gaat ook prima online. Bedenk vooraf een mocktail of cocktail die jullie samen gaan drinken tijdens de borrel en deel het recept met de genodigden.

Neem bijvoorbeeld de ijskoude aloë vera-verrassing en proost op jullie vriendschap. Het voordeel aan een online borrel is dat je altijd mee kan doen, waar op de wereld je op dat moment ook bent. Nodig bijvoorbeeld ook vrienden uit die in het buitenland wonen of die je al heel lang niet hebt gesproken. Cheers!

6. Doe iets nieuws en doorbreek je routine

Een van de belangrijkste factoren van een vakantie buiten de deur is het doorbreken van je routine. Doe onderzoek naar bezienswaardigheden of natuurgebieden bij jou in de buurt en hang de toerist uit in je eigen woonplaats. Het maakt niet uit hoe lang je er al woont, er is vaak veel meer te ontdekken dan je denkt! Achter een gebouw waar je normaal gesproken gedachteloos aan voorbij loopt, gaat misschien wel een heel leuk museum schuil.

Een activiteit die je waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan, is kamperen in de tuin. Het opzetten van de tent en het slapen op een andere plaats dan de slaapkamer doorbreekt de sleur. Het geeft je het gevoel er even tussenuit te zijn terwijl het comfort van je eigen huis binnen handbereik is. Maak gelijk gebruik van de mogelijkheid om samen tijd te spenderen zonder schermen: speel een kaartspel, rooster marshmallows boven een vuurkorf (of je gasfornuis) en kijk naar de sterren. Heb je geen tuin? Zet de tent dan gewoon in de woonkamer op! 

7. Ga de natuur in

Ga activiteiten in de natuur ondernemen, dat blijkt veel positieve gezondheidseffecten te hebben, zoals een verbeterde concentratie, verbeterde luchtkwaliteit en een positievere mindset (bron). Ga dus lekker naar buiten om te wandelen of fietsen. Het is ook leuk om een pluktuin te bezoeken en daar je eigen groente en fruit te plukken. Je kunt er ook voor kiezen om je dagelijkse yoga niet in je uppie in de woonkamer te doen, maar juist samen met vrienden in het bos.

8. Verzamel ervaringen in plaats van spullen

Ervaringen verzamelen is voor een gelukkig leven belangrijker dan spullen kopen. Hoe meer je onderneemt, hoe langer de vakantie lijkt te hebben geduurd. Zorg voor levendige herinneringen en maak zelf of samen met je gezin een dreamboard, dat is een collage met foto’s en teksten over jullie individuele en gezamenlijke dromen. Of speel samen ouderwetse bordspelletjes en kijk oude vakantiefoto’s of -video’s terug. Sluit je vakantie af met een dance party in de tuin of woonkamer. Kortom: laat je verbeelding de vrije loop want alles kan, met de enige voorwaarde dat het anders dan anders is!

Meer staycation inspiratie nodig? Download de bingokaart!

Zoek je nog meer ideeën voor jouw staycation? Download de staycation bingokaart voor inspiratie en creëer het vakantiegevoel in huis door activiteiten buiten je routine te ondernemen!