Settelen in ‘het nieuwe normaal’: deel 2

Mijn OmgevingIris Tuinder

Met weemoed denken we terug aan puike feestjes, tête-à-têtes en innige omhelzingen met dierbaren. We missen het allemaal en staan in de startblokken om weer ‘normaal’ te kunnen doen. Helaas moeten wij al dit leuks nog even aan ons voorbij laten gaan en ons overgeven aan het ‘nieuwe normaal’. Tot die tijd kunnen we het enkel leuker en gemakkelijker voor onszelf maken. Gezonder ook misschien, maar in elk geval positiever! Want er zijn heus lichtpuntjes. Ook nu.

In settelen in het nieuwe normaal: deel 1 las je hoe de wereld in één klap veranderde door de komst van COVID-19. Voor veel mensen waren en zijn deze veranderingen fysiek, mentaal en zakelijk voelbaar. Het lijkt erop dat deze situatie nog wel even aanhoudt. Daarom is het van belang dat we naar de dingen kijken die nog wél kunnen. En dan met name de dingen die ons een goed gevoel geven.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens

In deze tijd zijn we met niets zo blij als met een fijne thuisomgeving. Je bent er immers wat vaker dan normaal. Gelukkig zijn er voldoende leuke activiteiten te doen binnenshuis, echt!

Plantsome interieur

Begin bijvoorbeeld met het kopen van leuke plantjes of ga groentestekjes potten. Een leuke bezigheid én je kunt over een tijdje genieten van je eigen groenvoer. Mooi meegenomen: al het groen in huis voorziet je ook nog eens van zuurstof.

Wist je dat een aloë vera plant ’s nachts zuurstof produceert en de lucht zuivert? De ideale plant voor op je nachtkastje, dus.

Knus diner voor twee

Is er inmiddels een subtiele kuil in je bank ontstaan door het kluisteren aan de buis? Begrijpelijk, want Netflix is life momenteel. Echter zijn er ook andere leuke diensten waar je gebruik van kunt maken, zoals Pathé Thuis. Daarmee kun je nieuwe (en oudere) bioscoopfilms streamen voor een klein prijsje. Maak er direct een tot in de puntjes verzorgde date-night van met partner, voor als het kaarsje wat is opgebrand. Kleed je mooi aan, bestel een drie-/vier-/vijf-gangenmenu bij je favoriete restaurant en ga thuis uit eten! Je kunt dit overigens ook doen met kinderen en met elkaar een menu fabriceren. Verzorg allemaal een gerecht of taak, regel zelf het licht, de muziek de decoratie. Nét echt.

Structuur is het toverwoord in deze tijd

Nu je op dringend advies thuis moet werken, is de kans vrij aanwezig dat je privé- en werkleven door elkaar lopen. Je werkoverleggen vinden thuis plaats aan de keukentafel, je hebt weinig tot geen sociale interactie met collega’s en je bent veelal op jezelf aangewezen. Daarnaast vragen je partner en kinderen jouw aandacht tussen het vele mailtjes tikken door, waardoor je het overzicht gemakkelijker kwijt raakt. Probeer desondanks toch elke dag de structuur te behouden, dit is ook voor je kids belangrijk! In ons artikel over wat je kinderen van de quarantaine kunnen leren, lees je daar meer over.

Sta op een ‘gewone werkdag tijd’ op, kleed je aan en begin aan je dag!  Zorg voor een rustig en opgeruimde werkplek, luister naar fijne, rustgevende muziek en koop lekkere thee. Maak er dan maar gewoon een feestje van, zou ik zeggen, dat maakt het meteen een beetje minder ‘werk’.

En neem het jezelf niet kwalijk hè, als je even een dag minder productief bent. Het is toch anders om thuis te werken. Besef je ook dat het fijn is om je ‘s ochtends niet te hoeven haasten, dat je wat meer tijd met je partner en gezin kunt doorbrengen en dat je huishoudelijke taken kunt verdelen. Ga op een vast tijdstip koffie drinken en lunchen met elkaar en wandel in de middag samen naar de lokale winkeltjes, voor de fantastische avondmaaltijd die je nu elke dag kunt prepareren.

Natuur en groen opzoeken

Wandelen is het nieuwe uitgaan. Complete marathons worden solo of met vrienden (let op: maximaal 1 vriend) en het gezin afgelegd. En we moeten toegeven: wat een rijkdom, die natuur. En een rijkdom dat we überhaupt nog de deur uit mogen voor onze dagelijkse dosis CO2. Er is tijd om plantjes en paddestoelen te zoeken, vogels te spotten en bloemetjes te plukken die je thuis kunt laten drogen en op een vaas kunt zetten. Ook de avondwandeling na een drukke werkdag is een goed idee om even je hoofd leeg te maken. Stiekem is het zelf heerlijk om bij mensen naar binnen te gluren en hun huiselijkheid te zien. En jij kunt na deze frisse neus met een leeg hoofd verder met de dag!

De beste investering ben jijzelf

Juist in deze onzekere tijd is het belangrijk om positief te blijven en je aandacht te vestigen op de mooie dingen die er nog wél zijn. Start daarom met een dankboekje, want er zijn nog steeds veel dingen om dankbaar voor te zijn. Wie dagelijks opschrijft waar hij of zij dankbaar voor is, voelt zich beter. Probeer het eens, je hebt niets te verliezen!

Pak ook de tijd om eíndelijk eens dat boek te lezen wat al maanden op je nachtkastje ligt. Zet elke maand geld opzij voor de vakantie van volgend jaar. Investeer in een cursus, ga gitaar spelen bijvoorbeeld. Ik speel inmiddels het Wilhelmus op de gitaar, dat zijn toch wel de hoogtepuntjes hoor! Of begin nu echt met het uitgestelde ‘Project Rommelhok’. Investeer in jezelf. Cocoon lekker voordat ons drukke bestaan weer begint. Je hebt er nu de tijd voor en een investering in jezelf is het mooiste cadeau wat je aan jezelf kunt geven.

Iets om naar uit te kijken

Besef je dat deze situatie niet voor altijd is en zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Een mini-vakantie op de Veluwe, een bestelling van Bol.com (van je nieuwe wandelschoenen bijvoorbeeld), een kappersbezoek, you name it. Maak dit ook een beetje jouw tijd. En die van jouw partner en/of kinderen.

Besef dat je wereld momenteel klein is, maar dat ook in deze tijd nog vele mooie dingen mogelijk zijn. Je kunt op mentaal, fysiek en zakelijk gebied groeien en je relaties met vrienden en familie verdiepen. Bijvoorbeeld door elkaar wat vaker te bellen en even stil te staan bij hoe het écht gaat.

Werk aan je gezondheid, maak dierbare herinneringen (al dan niet op afstand) en doe ook een stapje terug als het niet lukt. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we komen er alleen met elkaar uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!