Settelen in het ‘nieuwe normaal’

Mijn OmgevingIris Tuinder

De wereld is momenteel op vele manieren aan het veranderen en over de hele wereld proberen mensen te settelen in het ‘nieuwe normaal’. Voor de meesten van ons geldt dat ze verder van elkaar afzitten in restaurants en op anderhalve meter van elkaar af in de rij staan. De manier waarop men met elkaar omgaat is dramatisch veranderd, net als de manier waarop we naar onze levens kijken, wat we belangrijk vinden en wat we met ons meenemen na deze pandemie. Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

Een crisis hoeft een eigen bedrijf niet in de weg te staan

Steve Jobs, de oprichter van Apple, zei ooit: “Het is de grote verandering die ons de meest diepgaande innovatie bezorgt, hetgeen ons verder zal brengen dan telkens kleine stapjes te zetten”. Dat geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor individuen. Zoals de Spanjaard Ruben Bravo, die nog maar net een bedrijf was gestart toen corona uitbrak. Hij keek echter niet naar de obstakels, maar naar de mogelijkheden. Ondanks de veranderingen lukte het hem op persoonlijk en zakelijk vlak te innoveren. Hierbij zijn verhaal.

Vlak voor Nieuwjaar, in 2019, startte hij zijn eigen Forever Business. Nadat Ruben bij een vriend van hem zag welke impact directe verkoop kon hebben, wilde hij dit zelf proberen. Net als velen van ons, was hij zich toen nog niet bewust van hoe de wereld zou gaan veranderen. Hij werkte ontzettend hard en bouwde al snel een succesvolle business op. Hij ontmoette regelmatig mensen en ontdekte dat hij talent had voor dit soort werk. Dat merkte hij ook aan zijn bankrekening: Hij ontdekte dat hij in een maand evenveel was gegroeid als sommige in de loop van een jaar. -Ruben

En toen brak COVID-19 en moest Spanje in algehele lockdown. Het eerste wat Ruben zich afvroeg was: gaat mijn nieuwe business het wel redden? De face-to-face interacties met mensen was immers de basis van zijn werk en daar haalde hij zijn energie uit. Juist dat gedeelte van zijn werk kon opeens niet meer... Terwijl Ruben zijn zakelijke tegenslagen doorstond, werd hij ziek. Hij werd positief getest op COVID-19. Gelukkig waren zijn symptomen niet zo ernstig als in andere gevallen.

Ruben: “Ik had wat symptomen, maar ben uiteindelijk hersteld en voel me sterker dan ooit”. Nadat Ruben de tijd nam om beter te worden, besloot hij om zijn droom van het hebben van een eigen bedrijf voort te zetten, ook als dingen een beetje anders zouden worden. Hij zag het verplicht thuisblijven als een mogelijkheid om zijn social media-vaardigheden te verbeteren en werkte aan de groei van zijn netwerk. Voor zijn klanten stelde hij online workshops samen, die zich focusten op voeding en gezond eten. “De workshops waren een hit”, vertelt Ruben. “We gaven twee workshops per week, waar we per workshop minimaal 50 deelnemers hadden”.

De wil om een nieuwe uitdaging te doorstaan en manieren te vinden om zijn business te blijven ontwikkelen hielpen hem niet alleen overeind te blijven, het hielp hem om te groeien. Ruim drie maanden nadat Ruben zijn business begon, bereikte hij een mijlpaal waarvan hij dacht dat dit, omwille van de wereldwijde pandemie, onmogelijk was. Dat had hij grotendeels aan zichzelf te danken: door de noodgedwongen verandering stelde hij zijn tactiek bij en leerde hij om het meeste uit technologie te halen, om voorspoedig te kunnen blijven groeien.

Verandering is een activator voor groei

Mensen gaan op verschillende manier met thuisisolatie om. Voor sommigen ging de lockdown-periode gepaard met gevoelens van eenzaamheid of angst. Zo konden de veranderingen in werk verhoogde stress en grote zorgen teweegbrengen. Toch is dat niet per definitie slecht, stellen onderzoekers van de University of Minnesota in de VS. Negatieve ervaringen kunnen het welzijn op onverwachte manieren verbeteren. Volgens de studie zorgen negatieve ervaringen ervoor dat je een groter gevoel van bewustheid ontwikkelt in wat je belangrijk vindt in jouw leven. Dat doe je door te reflecteren op hoe bepaalde gebeurtenissen jouzelf, je relaties en de wereld om je heen beïnvloeden. Nu men weer op zoek is naar hun ritme, doen ze dit veelal met een nieuw vermogen aan zelfreflectie. Hieronder lees je een aantal zaken waarover je na kunt denken, terwijl je jezelf wegwijs maakt in het nieuwe normaal.

De sterkste relaties overwinnen en groeien

Heb je opgemerkt dat je huidige relaties sterker zijn geworden dan vorig jaar rond deze tijd? Onderzoek van het Poynter Institute wijst uit dat uitdagingen die een grote impact hebben op de omgeving, mensen aanzet om na te denken over de egoïstische manier waarop zij in relaties staan. Hierdoor zien zij de ander meer staan en zullen ze meer in hen investeren. Onderzoekers geloven dat relaties die sterker worden, sterk zullen blijven in de toekomst. Aan de andere kant zorgen uitdagingen er ook voor dat ongezonde en oppervlakkige relaties duidelijker zichtbaar worden. Het groepje mensen wat je om je heen hebt verzameld wordt misschien kleiner in aantallen, maar deze relaties worden wel sterker en betekenisvoller.

Uitdagingen maken veerkrachtig

Het leven in lockdown zorgde voor ongekende uitdagingen die voor iedereen voelbaar waren. Onderzoek wijst uit dat het wel degelijk impact heeft op onze mentale gesteldheid. Een enquête van MarketWatch onthulde dat 70% van de werkzame volwassenen de lockdown-periode als ‘de meest stressvolle periode’ van hun volwassen, werkzame leven ervoer. Van alle thuiswerkers ervoer 91% procent matige tot extreme stress. Werkende ouders waren aan het jongleren tussen het werkleven en gezinsleven en waren daarnaast ook nog juf of meester voor hun kind(eren). Anderen hadden misschien een onderbreking van hun werk of voelden zich niet goed genoeg beschermd in hun werkomgeving. Maar waarschijnlijk zijn er ook positieve effecten.

Wellicht hebben jouw multitasking-vaardigheden zich ontwikkeld, waardoor je to-do-lijstjes efficiënter afwerkt en beter kunt prioriteren. Of misschien heb je, net zoals Ruben, nieuwe vaardigheden geleerd die je helpen professioneel te blijven groeien in het nieuwe normaal. Kijk terug op hoe veerkrachtig je bent geworden en hoe die veerkrachtigheid ervoor gaat zorgen dat je blijft bouwen aan de toekomst die jij voor ogen hebt!

Nieuw perspectief en waardering voor het leven

Het zou bijna onmogelijk zijn om verder te leven zonder serieus na te denken over wat jij belangrijk vindt om te doen met jouw kostbare tijd. Tijden van crisis zorgen voor een betere focus en geven perspectief op de dingen die je echt graag wil. Wat heb jij je gerealiseerd afgelopen tijd? Zijn er dromen of doelen die je hebt uitgesteld? Misschien heb je je carrière onder de loep gelegd en wat je nog wilt bereiken hierin. Of wellicht realiseerde je je dat je meer balans moet creëren voor een optimale vervulling van je leven? Wat jouw conclusie ook is: deze periode zet je aan het denken en geeft je richting voor de komende tijd.

Aanvaard het nieuwe normaal en kijk vooruit!

Er is geen twijfel over mogelijk dat we momenteel in een hele andere wereld leven. En terwijl onze moeilijkheden niet onderschat mogen worden, is de wereld óók vooruitgegaan, op manieren die we niet kunnen negeren. Verschillende bedrijven hebben zich gerealiseerd dat werknemers buiten kantoor net zo productief kunnen zijn en dat de winst alsnog kan toenemen. Door vaker thuis te werken, is de werkdruk voor een aantal mensen afgenomen en is er een betere werk-privébalans ontstaan. Jouw ervaring heeft jou gevormd waardoor je veerkrachtiger, empathischer en vriendelijker bent geworden. Deze veranderingen blijven je bij en maken jou tot een burger die weet ‘ie belangrijk vindt en zijn leven leidt, zoals ‘ie het beste geleefd kan worden. Ga ervoor!