Hoe overleef je de warmte? Hittegolfadviezen voor het hele gezin

Mijn OmgevingAnne von Gleich

Eerst keken we reikhalzend uit naar de zon, maar inmiddels brandt ze wel érg lang en fel. Terwijl het ene na het andere hitterecord wordt verbroken, kondigt het RIVM het Nationaal Hitteplan aan. Dat is een nationaal beleid over hoe we het beste met de tropische temperaturen om kunnen gaan. Maar wat betekent dat in de dagelijkse praktijk, zo’n hitteprotocol? Hierbij een overzicht van de beste hittegolfadviezen voor jou en je familie.

Ventileer je woning

Niet kunnen slapen van de hitte, zwetend achter de computer in je thuiskantoor, jengelende kinderen… Hitte kan voor veel ongemakken zorgen. Daarom is het essentieel om je huis zo koel mogelijk te maken. Dat doe je door ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, zodat het goed doorwaait. Overdag is het juist belangrijk om alles af te sluiten, ook de gordijnen. Daarmee houd je de zon – en dus de warmte – zoveel mogelijk buiten. Zoek je verkoeling in de slaapkamer? Dan is de ventilator je beste vriend. Hoe groter, hoe beter! Doe het raam open en plaats de ventilator bij het raam óf in de deuropening.

Voorkom en herken uitdroging

Je weet ongetwijfeld dat water drinken belangrijk is, ons lichaam bestaat immers grotendeels uit vocht. Maar met deze immense temperaturen verlies je dat vocht veel sneller dan normaal. Daarom is het extra belangrijker om veel te drinken. Doe dat al vóórdat je dorst hebt, want dorst is het eerste signaal van uitdroging.

Andere signalen van uitdroging zijn: hoofdpijn, weinig plassen, misselijkheid, concentratieverlies en een droge mond. Als je merkt dat iemand uitdroogt, is het zaak dat hij of zij gelijk uit de zon gaat en zoveel mogelijk water drinkt. Ook kan het helpen om iets zoets (zoals limonade) of iets zouts (zoals bouillon) te drinken.  

Heb je kinderen? Geef hen elk uur iets te drinken, zelfs als ze daar niet om vragen. Als kinderen aan het spelen zijn, vergeten ze in hun enthousiasme vaak om te eten of te drinken. Tijdens de hittegolf is het extra belangrijk om hen te helpen herinneren.

Bescherm je huid tegen de zon

Het RIVM kan het niet vaak genoeg benadrukken:bescherm je huid (en die van je familie) tegen de zon. Hoe logisch dat ook klinkt, veel mensen doen het toch te weinig. Omdat hun huid zogenaamd al is gewend aan de zon, omdat ze ‘lekker bruin’ willen worden of omdat ze vergeten zijn om zonnebrand te kopen.

Zeer onverstandig, zeker nu! Tijdens de hittegolf is de UV-straling hoger dan normaal, waardoor je nog sneller verbrandt. Daarom moet je overdag zoveel mogelijk uit de zon blijven. Ga je toch naar buiten? Draag een pet en een zonnebril en smeer je elke twee uur in met Forever Aloe Sunscreen. Deze kwalitatieve zonnebrand biedt bescherming tegen UVB- en UVA-straling, hydrateert de huid en is waterbestendig.  

Maak je niet te druk, letterlijk

’s Middags boodschappen doen op de fiets, je vaste rondje hardlopen, de hond uitlaten op het heetste moment van de dag… Tijdens een hittegolf is fysieke inspanning een slecht idee. Doe lichamelijke activiteiten bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ‘s avonds na het eten, wanneer de zon minder sterk is.

Hetzelfde geldt voor je kids. Laat ze overdag binnen spelen, of op een schaduwrijke plek in de tuin. Zorg daarnaast dat ze voldoende drinken en zich regelmatig (laten) insmeren met zonnebrand. Gaan jullie zwemmen? Bescherm je kind extra tegen de zon door hem of haar een t-shirt en petje te laten dragen.

Houd een oogje in het zeil

Met bovenstaande adviezen kun je jezelf zoveel mogelijk wapenen tegen de hittegolf. Daarnaast kun je jouw kinderen het goede voorbeeld geven, zodat zij er op den duur zelf aan denken om zich tegen de zon te beschermen.

Let daarnaast een beetje op de mensen in je omgeving, of het nou een buurvrouw is of een voorbijganger in het park. Uitdroging kan gevaarlijk zijn, met name voor ouderen en zwangere vrouwen, maar niet iedereen is zich bewust van de signalen. Zie je dat iemand zich niet goed voelt? Vraag of je kan helpen, door bijvoorbeeld wat drinken aan te bieden.