Hoe overleef ik binnen blijven met het hele gezin?

Mijn OmgevingIris Tuinder

Veel mensen zitten momenteel thuis door het Coronavirus. Sommigen zijn alleen, anderen met partner of met het hele gezin. In een periode als deze moeten er ineens veel ballen hooggehouden worden. Je bent genoodzaakt om thuis te werken, huishoudelijke taken op te pakken, eventuele kinderen thuiseducatie te geven en daarnaast wil je ook tijd voor jezelf of voor elkaar. Maar hoe verdeel je nou al die aandacht? En hoe zorg je voor een gebalanceerde thuissituatie, zodat alle ‘taken’ voldoende aan bod komen? In dit artikel geven wij je een aantal tips voor een gebalanceerde omgeving voor alle gezinsleden. Hopelijk leuken ze de binnenblijf-periode een beetje op!

Breng structuur aan!

Het allerbelangrijkste in een situatie als waar heel Nederland momenteel in zit, is structuur. Juist nu alles op losse schroeven staat, geeft routine houvast en helpt het om gezond te leven, sociale contacten te onderhouden en niet al te somber te worden. “Routines geven een gevoel van controle”, zegt Sanne de Wit, hoofdonderzoeker van het Habit Lab aan de UvA.

Begin met het maken van een week- of dagplanning voor jezelf of voor het hele gezin. Het voordeel van vaste routines en planningen is dat je altijd kunt nagaan wat je dagelijks hebt gedaan. Het creëert rust; je kunt altijd op iets bekends terugvallen. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga elke avond op dezelfde tijd naar bed. Zo creëer je een ritme en als je in dat ritme blijft, heb je veel meer helderheid in je hoofd en kun je productiever aan de slag.

Begin de planning bij de eerste kop koffie in de ochtend tot aan het moment dat je op bed gaat. Binnen die structuur kun je routines inbouwen zoals (school)werk, ontspanning, huishoudelijke taken, een half uurtje Skypen met familie en vrienden of even naar buiten voor de dagelijkse dosis zuurstof. Maak deze plannen concreet en schrijf ze samen met je partner of gezin op, zodat het voor iedereen zichtbaar is. Maar wees niet te streng voor jezelf of voor je partner/gezin als het niet lukt. En pas de planning eventueel aan. Misschien werkt de dertig minuten sporten beter in de avond dan in de ochtend.

Hoe thuiswerken werkt.

Af en toe een dagje thuiswerken vindt vrijwel niemand een probleem. Het grote voordeel van thuiswerken is namelijk dat er veel minder sociale controle en afleiding is. Maar gedwongen thuiswerken is wel even een ander verhaal. Of je nou in loondienst bent of onderneemt: je moet ervoor zorgen dat het bedrijfsproces niet spaak loopt. Dus: sta volgens je planning op, kleed je aan en ga aan het werk! Richt een aparte werkkamer of -ruimte in, waar je direct in werkmodus komt en blijft. Deze ruimte is nu je kantoor.

Tijdens het thuiswerken geldt ook: houd je aan je structuur! Zorg er dus voor dat aan het begin van de dag duidelijk is wat jij/ je team verwacht te doen en wat er al is gedaan. Vind jij het lastig om werk en privé tijdens het thuiswerken gescheiden te houden? Dan kan je ervoor kiezen om in blokken te werken. Werk dan bijvoorbeeld één blok van half negen ‘s ochtends tot half drie ‘s middags en werk als eventuele kinderen op bed liggen na acht uur ‘s avonds ook nog wat uurtjes. Spreek daarnaast af wanneer je gestoord mag worden. Bijvoorbeeld als de deur van je werkkamer open is, of tussen bepaalde tijdstippen. Doe vooral wat werkt voor jou!

Maar pas op: als je thuis werkt, heb je veel minder externe onderbrekingen van collega’s die even bij je aankloppen. Dus neem je pauzes, want anders ga je constant door, terwijl je daar niet per se productiever van wordt. Zet bijvoorbeeld een timer of wekker om je aan je pauzes te herinneren. Loop weg van je scherm, ga wat eten, doe rek-en-strek oefeningen, geef de plantjes water, pak een huishoudelijke taak op of combineer jouw pauze met die van je partner of kinderen alvorens je verder gaat.

Van ouder naar leerkracht?!

Naast dat je zelf moet wennen aan het thuiswerken, zijn er wellicht ook kinderen die thuiseducatie moeten krijgen en hun schoolwerk moeten maken. Voor hen is deze periode ook serious business qua verandering in hun dagelijkse routine. Ze zijn ineens alle dagen thuis en krijgen les van hun ouder(s). Best gek.

Voor je kinderen geldt ook: structuur! Schrijf in de week- of dagplanning op in welk vak er op welk tijdstip wordt lesgegeven. Bepaal daarnaast wanneer het tijd is voor zelfstandig werken, lezen, vrij spelen of iets anders. Als je als ouder thuiswerkt en je kinderen moeten bezig voor school, plan het dan zo in dat je kinderen bijvoorbeeld zelfstandig aan het werk zijn als jij een belangrijke online meeting hebt. Of dat je je kinderen lesgeeft op momenten dat jij je werk op een later tijdstip op kan pakken. Het zou helemaal fijn zijn als je de thuiseducatie met je partner kunt afwisselen.

Het thuiswerken en de thuiseducatie kun je voor iedereen iets leuker maken door bijvoorbeeld samen te lunchen of tussendoor koffie te drinken. Schrijf de gemaakte afspraken in ieder geval op en zorg ervoor dat deze voor iedereen duidelijk zijn!

Ga aan het einde van de werkdag even met elkaar in gesprek om te vragen hoe ieders dag is verlopen. Je kunt je voorstellen dat het voor je kinderen lastig is dat ‘mama ineens juf’ is. Dit kan zorgen voor frictie. Vraag bijvoorbeeld aan je kinderen wat zij lastig vonden aan het huiswerk die dag, hoe zij het hebben aangepakt en of ze er nog met jou naar willen kijken. Vraag ook of er dingen volgens hen anders kunnen (planningstechnisch). Geef daarnaast complimenten dat je kinderen het goed doen, want het is nou eenmaal roeien met de riemen die je hebt en dat kan best even wennen zijn.

Na inspanning komt ontspanning

Natuurlijk is het even zoeken naar voldoende bezigheden als je verplicht binnen moet blijven. Maar ook binnenshuis zijn er genoeg leuke dingen te doen. Solo, met je partner of met het gezin.

Nu massaal de natuur in gaan niet zo verstandig is, bieden webcams een mooie oplossing om toch van bijzondere dingen in het groen te genieten. Bij ‘Natuurcentrum de Schaapskooi’ in Schoonrewoerd is bijvoorbeeld een webcam gericht op een ooievaarsnest. De eerste twee eieren zijn gelegd en waarschijnlijk zal omstreeks 24 april het eerste jong te zien zijn. Ook bij andere natuurorganisaties zijn live-beelden te volgen van broedende vogels. Bij de Hoge Veluwe is het wild eveneens digitaal te spotten!

Indien je de online communicatiemiddelen na een bepaald tijdstip liever uitzet, is het voor jou wellicht een idee om een dagboek bij te houden. Een dagboek bijhouden kan de nodige rust geven en is een prima middel om dingen te verwerken die je bezighouden. Voor jezelf, maar ook voor kinderen. Kinderboekenschrijfster Corien Oranje vertelt in een filmpje op YouTube over haar dagboek van vroeger: “Er staan dingen in mijn dagboek die je nu terugziet in geschiedenisboekjes. Misschien lees je over 50 jaar je dagboek wel terug en denk je: wauw, wat een bijzondere tijd was dat toen!”

Mocht je genoeg vertier halen uit spelletjes, puzzels en sjoelen: het kan en mag allemaal. Denk daarnaast ook even aan je oudere buurvrouw die wellicht boodschappen nodig heeft of wiens hond uitgelaten moet worden. Denk om elkaar en houd het leuk, zo komen we deze tijd met zijn allen door.