Hobby's die je thuis kunt doen

Mijn OmgevingJessica Hoeben

Hobby's. Ooit een belangrijk onderdeel in ons dagelijks leven, nu bijna een voorwaarde om gezond te blijven tijdens deze oersaaie en vervelende pandemie. Best een uitdaging, zeker in deze maatschappij waarin we ernaar streven om onszelf elke minuut van de dag nuttig te maken. We gaan je helpen de balans terug te vinden tussen werk en vrije tijd. In dit artikel lees je wat een hobby allemaal doet voor je lichaam en geest. Uiteraard niet zonder een paar voorbeelden!

Waarom zijn hobby's goed voor je?

Als volwassene heb je tal van verantwoordelijkheden. Best lastig om dan ook nog tijd vrij te maken voor activiteiten die je puur doet voor de lol. Tenslotte behoren de was opvouwen, de tandarts en boodschappen doen over het algemeen niet tot de categorie hobby’s, maar ze moeten wel gebeuren. Waar haal je dan nog de tijd en energie vandaan om iets nieuws te leren? Het is mogelijk. Nut en nutteloos zitten namelijk erg dicht bij elkaar. Tijd voor een nieuw prioriteitenlijstje!

Focussen op een hobby haalt de druk van andere zaken

Stepfanie Romine, gezondheidscoach, auteur en yogaleraar, moedigt het hebben van een hobby aan bij haar klanten als remedie tegen angst en depressie. Ze had eens een cliënt die worstelde met haar gewicht. De cliënt deed zo haar best om gezond te leven, dat het een obsessie voor haar werd. Deze obsessie maakte haar angstig en depressief, en zat, terwijl ze zo hard werkte, haar doel in de weg.

Romine moedigde haar aan om een ​​nieuwe hobby te vinden. Toen dat eenmaal lukte en ze een nieuwe vaardigheid begon te leren, nam de angst van de cliënt geleidelijk af. Door zich te concentreren op dingen die ze leuk en ontspannen vond om te doen, had ze minder tijd om zich druk te maken over haar lichaam. Het hielp haar uiteindelijk de balans te vinden tussen haar gewicht en haar geluk.

Dus: hoe lichtzinnig hobby's ook lijken, ze maken je gelukkiger, productiever en vaak zelfs interessanter als persoon. Of het nu gaat om een sjaal voor je hond maken, diamond painting of het knippen in tijdschriften.

Hobby's lossen niet alles op

Laat er geen twijfel over bestaan: heb je ernstige symptomen van depressie, angst of andere psychische aandoeningen, zoek dan hulp bij een professional. Maar zijn je klachten mild, of wil je naast de begeleiding van een professional de voordelen ervaren van een hobby, grijp het dan met beide handen aan.

De fysieke voordelen van hobby's

Een onderzoek uit 2009 wijst uit dat mensen die deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten (zoals sociale uitstapjes, sport en hobby's) een lagere bloedsuikerspiegel en minder stresshormonen hebben. Er is zelfs bewezen dat het verband houdt met een ​​lagere BMI en een kleinere taille! Of een andere leuke anekdote: hobby’s leiden tot een ‘opwaartse spiraal van verhoogd welzijn’. Onderzoekers ontdekten dat leerlingen die een creatieve taak uitvoerden, een groter gevoel van positieve persoonlijke groei en opwinding voelden. Deden ze de ene dag iets creatiefs, dan voelden ze zich de volgende dag blijer en enthousiaster. Heb je je jas al gepakt? 

Hoe we het voor onszelf verpesten: we waarderen ons werk boven ons eigen plezier

Eigenlijk zou het natuurlijk belachelijk zijn dat studies ons moeten overtuigen van het nut van hobby’s. Want waarom moet alles zich zo bewijzen als het ook gewoon leuk kan zijn? Bovendien weten we allemaal heus wel hoe fijn het is om lekker de handen uit de mouwen te steken voor iets onbenulligs. Waarom zijn we dan toch zo geneigd om te werken tot we erbij neervallen?

"We zijn zo gefocust op productiviteit en vooruitgang in onze carrières, dat hobby's naar de achtergrond verdwijnen", zegt loopbaancoach Jen Billock. Hoewel Jen zelf bewust regelmatig breit, haakt en nieuwe talen leert, moet ook zij zichzelf eraan herinneren om leuke dingen te blijven doen. Billock: “Die verwarrende stem in je hoofd die je streng toespreekt als je iets leuks doet, terwijl je ook wat nuttigs zou kunnen doen, moet je de baas worden. Want hoewel die impuls voor jezelf egoïstisch of lui kan voelen, is het juist een goede training voor je hersenen. Activiteiten zoals breien, schilderen of joggen dwingen je hersenen om anders te functioneren dan normaal en vergroten je creativiteit en focus.”

Zijn hobby’s van slechte invloed op je werk?

Mocht je twijfelen of het hebben van een hobby je werk schaadt, dan stellen we je hierbij gerust. Uit onderzoek blijkt dat creatieve en meditatieve activiteiten leiden tot betere prestaties op het werk. Dus ga lekker tekenen achter je bureau, en zeg tegen je baas dat dit je een betere werknemer maakt. 

Keuzestress?

Gaan dus met die banaan. Lekker hobbyen. Maar: wat ga je dan doen? Boogschieten? Borduren? Bakken? Ook keuzestress kan de pret bederven. Jup, ontspanning komt je niet aanwaaien, je moet ervoor werken ;). We maken het je makkelijk, we hebben de vijf best aanbevolen hobby’s voor je op een rijtje gezet.

5 hobby's om je thuis te ontspannen

Hierbij wat ideeën voor hobby's die je ziel bij uitstek voorzien van wat lichtstraaltjes.

1. Breien of haken

Waarom is breien of haken zo ontspannen? Hoewel zowel Billock als Romine alle hobby’s met garen van harte aanbevelen, blijken ze bovenal erg geschikt te zijn om slechte gewoonten te overwinnen.

Veel slechte gewoonten, zoals roken of junkfood eten, vereisen namelijk repetitieve handelingen (hamburger uitpakken/ eten/ herhalen). Mensen die proberen te stoppen met roken, missen vooral de fysieke handeling van het naar hun lippen brengen van de sigaret. Dus als je je handen bezighoudt met breien, vervul je dat verlangen om iets met je handen te doen. Romine ontdekte dat haar cliënten veel succesvoller waren in het doorbreken van gewoontes als ze iets hadden om de gewoonten mee te vervangen. En aangezien breien en haken je geest en handen bezighouden, werkt dit ontzettend goed.

Zelf handig worden? Geen zorgen, je hoeft hiervoor geen talent te hebben. Er zijn tal van tutorials beschikbaar op YouTube. Iets vergelijkbaars proberen in die richting? Probeer dan eens kruissteken, puzzels, viltkunst of modelbouw. Alles wat een beetje hand-oog coördinatie vereist, volstaat.

2. Tuinieren

Wil je iets actiefs ondernemen? Waag je dan eens aan het tuinieren. Romine beveelt deze hobby aan om een ​​parasympatische toestand op te wekken. Dat systeem is verantwoordelijk voor het vertragen van je hartslag en het versnellen van de spijsvertering. Bovendien helpt het om te ontspannen. "De meditatieve aard van tuinieren zorgt ervoor dat je parasympatische systeem de drukte in je geest overneemt, waardoor je stressniveau verlaagt", zegt Romine.

Dit kan ook binnen; er zijn diverse planten en groenten die zich binnen laten bedienen. Een leuke uitdaging om je eigen groente te telen; ook voor de portemonnee! Geen zin om onkruid te wieden, maar wel hetzelfde ontspannende effect bereiken? Ga dan kleuren. Het produceert een vergelijkbare meditatieve reactie en is geweldig voor ontspanning.

3. Leer een nieuwe taal

Zowel Romine als Billock leren nieuwe talen als hobby. Romine geeft toe dat ze Franse werkwoordvervoegingen doet als ze iets stimulerend wil doen. Wat dat doet voor je intelligentie en motivatie? Zelfs als je je vrije tijd niet wilt besteden aan werkwoordvervoegingen, kan het leren van een nieuwe taal ongelooflijk nuttig zijn.

Door je geest voor een nieuwe taal te openen, vergroot je de neuroplasticiteit van je hersenen om te leren en te veranderen. Gewoon af en toe een paar flashcards erbij pakken is een geweldige training voor je geest. Begin eens met een app als Duolingo. Het bevat tal van talen en zorgt ervoor dat leren voelt alsof je een spel speelt. Bovendien leer je al snel allerlei leuke zinnen.

4. Dungeons and dragons

Oké, we mikken dit idee er gewoon in. Je bent normaal gesproken misschien meer thuis in het tijdschriften bladeren dan in het overvallen van kastelen en het afvuren van vuurballen. Maar dit ultieme guilty pleasure spel krijgt de laatste tijd een heropleving.

Dungeons and dragons draait om een ​​fantasieverhaal dat is bedacht door één van je vrienden, die fungeert als Dungeon Master. Anderen creëren personages met verschillende kenmerken, van Barbarian tot Bard. En de rest van de spelers improviseert en onderneemt acties door dobbelstenen te gooien en door specifieke eigenschappen en vaardigheden te ontwikkelen.

Het spel heeft een hoog nerdiness-gehalte en kan veel tijd kosten, dus als je liever een sneller spel met vrienden speelt, dan is dat natuurlijk oké. Maar het is de ultieme, sociale en creatieve hobby om je vrije tijd meer door te brengen. Je hebt er maar weinig spullen voor nodig en je kunt het met elkaar op afstand spelen via videochat. Voel je je niet op je gemak om zelf een boeiend verhaal te verzinnen? Vraag dan iemand anders om Dungeon Master te zijn, zodat je lekker zijn of haar verhaal kunt aanhouden. Ben je getriggerd? Vraag er dan een vriend bij of sluit aan bij een groep die je kennis laat maken met het spel, en je de regels uitlegt. Wees gerust: de wereld is geïnfiltreerd met Dungeons en Dragons- fanatiekelingen, dus het is niet lastig om je hierbij aan te sluiten.

Het leuke is dat sommige verhalen wel jaren kunnen duren, waardoor je er voor lange tijd een groep vrienden aan over kan houden. Daarom hebben we dit als een hobby bestempeld, niet als een spel. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de beeldjes van je personages te schilderen en om de fantasiewereld waarin jij en je vrienden leven zelf te bouwen. Een hobby binnen een hobby, dus! Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Het is eigenlijk bijna acteren, maar je betreedt het podium veilig in je eigen huis.

5. Pak een instrument op

Een andere hobby die wat meer is gericht op de langere termijn, is het leren bespelen van een instrument. Het vergt veel oefening, maar tegelijkertijd: heb je nooit stiekem ervan gedroomd om dat ene liedje te kunnen meepingelen op gitaar? Of dat je inner rockstar naar buiten komt tijdens karaoke? Laat het niet bij dromen en ga er gewoon voor!

Je hoeft je kunsten tenslotte helemaal niet gelijk overal tentoon te stellen. Het is al heerlijk als je die gitaar op elk moment erbij kunt grijpen en weet wat je ermee moet doen. Of je nu publiek hebt of niet. Het blijkt hoe dan ook goed te zijn voor je zelfvertrouwen.

Er zijn misschien wat opstartkosten, afhankelijk van het instrument dat je kiest. Denk aan de aanschaf van een instrument, of als je lessen neemt. Maar de kans is groot dat er een gitaar ligt te verstoffen bij iemand in je omgeving, of misschien zelfs bij je thuis. En de lessen? Die kun je ook gewoon online volgen. Populair op dit moment? De ukelele; een kleine gitaar, met zachtere en minder snaren. Daarmee kun je makkelijk en al snel veel akkoorden spelen.

Wat je ook maar probeert, probeer de focus te leggen op het feit dat je in staat bent geluid te produceren. Dat alleen al schijnt veel cognitieve en sociale voordelen te bieden, vooral bij oudere mensen.

Ergens goed in zijn versus plezier hebben

Met het oog hierop adviseert Romine om jezelf een ​​beginnersmentaliteit aan te meten, en deze te bewaken. Je leert tenslotte een nieuwe vaardigheid, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Geef je over aan het proces en probeer vooral niet de nieuwe John Mayer te worden! Weet dat alles makkelijker wordt naarmate je meer oefent en voel je goed dat je zelfs het kleinste deel van een nieuwe taak hebt voltooid. Deze mentaliteit helpt je volgens Romine door de moeilijkste leerfase van een nieuwe hobby. Heb je de basis eenmaal te pakken, dan zal je merken dat je er behoefte aan krijgt om ermee bezig te zijn. En dat is het punt dat je profiteert van de cognitieve voordelen; je lichaam en geest geven het zelf aan wanneer het tijd wordt om aan de dagelijkse drukte te ontsnappen.  

Wat nou als blijkt dat je een bepaalde hobby echt haat? Laat het dan lekker voor wat het is. Geef niet te snel op, maar blijf je ervan bewust dat je iets doet om jezelf gelukkig te maken.

Laatste tip

Maak tijd voor je hobby's. Serieus - schrijf ze in je agenda. Ze maken je een veelzijdiger persoon en kunnen helpen symptomen van depressie en angst op afstand te houden. Of je nu gaat schilderen, breien of als je de Sagrada Familia bouwt van lego, je zult je beter voelen en ontsnappen aan de drukte van alledag. En dat alles terwijl je een vaardigheid leert!

Dus sluit je laptop, leg je telefoon uit het zicht en ga aan de slag met dat prinses Leia-kruissteekje dat je zo graag wilde leren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!