Haal de herfst in huis met deze decoratietips

Mijn OmgevingAloe Life

Er gaat niets boven de levendige kleuren, kruidige geuren en het knusse gevoel van de herfst. Zodra de najaarsvakanties in zicht zijn en het seizoen van vrijgevigheid in volle gang is, zul je overal waar je kijkt iets zien wat je aan deze tijd van het jaar herinnert. Wil jij weten hoe je dit gevoel en deze sfeer in huis kunt halen? Bekijk onderstaande decoratietips, geïnspireerd op de expertise van de International Interior Design Association (IDDA).

Bij decoreren gaat het niet alleen om het prikkelen van je zicht, maar ook van je zintuigen. ‘Zintuiglijk ontwerpen’, zo stelt IDDA, is de juiste manier om de perfecte sfeer voor het seizoen te creëren. De sleutel is: denk na over wat het oog mooi vindt, maar vergeet niet om andere zintuiglijke ervaringen in je decoratie te verwerken. Denk hierbij aan sfeermakers, geluiden en smaaksensaties.

Vang de perfecte sfeer

Visueel kun je dat doen door een paar kleine, herfstige details aan je huis toe te voegen. Zo creëer je vrij simpel een seizoensgebonden sfeer. Bloemen zijn een geweldige manier om een kamer op te fleuren; ze weerspiegelen op natuurlijke wijze het seizoen. Leg de link naar het bos door een paar dennenappels in huis te leggen. Of zet zonnebloemen neer om de kamer een warme en uitnodigende uitstraling te geven.

Daarnaast kun je heel veel bereiken met textiel. Kies stoffen en kleuren die het seizoen weerspiegelen, zoals dik flanel of namaakbont. Of gooi een deken of twee over een stoel om een kamer direct gezelliger te maken. Andere lusten voor het oog zijn bijvoorbeeld raamkransen, of gordijnen in de kleuren en texturen van het seizoen.

Ontdek het geluid van seizoensgebonden sereniteit

Geluid is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, terwijl het een enorme invloed heeft op de sfeer in huis. Het geluid van een knetterende open haard zet direct een knusse sfeer neer. Heb je geen open haard in huis? Zelfs dan kun je via streamingdiensten zoals Spotify of YouTube genieten van het gezellige, knetterende geluid.

Het spelen van de juiste muziek speelt een grote rol in het creëren van de perfecte ervaring. Het brengt je gelijk in de juiste stemming. Haal het herfstseizoen in huis door wat van je favoriete vakantienummers af  te spelen of probeer deze playlist eens. Mix deze nummers met andere ontspannende genres, afhankelijk van de setting: een ontspannen dag met vrienden of familie, of een productieve dag in huis.

Geniet van herfstige smaken

Natuurlijk verlangen onze smaakpapillen altijd een beetje naar de smaak van het seizoen. De geur van herfstige lekkernijen krijgt iedereen in de feeststemming. Ontvang je gasten? Vervang de hete thee eens voor warme appelcider, dat is vast een welkome afwisseling. Op het gebied van lekkernijen kun je het beste kiezen voor één van de volgende smaken: esdoorn, peer, chai, cacao, gezouten karamel, of hazelnoot. Deze smaken zorgen voor een aromatische, herfstige ervaring.

Om alvast wat inspiratie te geven, zetten we wat gerechten op een rij. Kies voor zoete aardappel-chilisoep, een hartige traktatie of een huisgemaakte pompoensoep van te maken. Ben je meer een zoetekauw? Dan word je vast blij van de ‘proteïne pumpkin spice muffins’. Met behulp van deze gerechten voeg je extra warmte en gezelligheid toe aan je etentje.

Hoe ga jij het seizoen in huis halen?

Hopelijk hebben wij je op een aantal ideeën gebracht om thuis volop te genieten van het seizoen. Je hoeft niet de deur uit om de herfst te ervaren. Terwijl het buiten regent dat het giet, neem jij de tijd om ontspannen op de bank te zitten met een goed boek. Laat jezelf meevoeren door de kleuren, geuren, aroma’s en smaken van de herfst!