Duurzaam leven als gezin? Enkele tips!

Mijn OmgevingJessica Hoeben

Dat ieder individu impact heeft op de gezondheid van de wereld, hebben we gezien. Door de uitbraak van COVID-19 kwam de wereld stil te liggen. Acuut klaarde de lucht op en werd het water in diverse steden helderder; de natuur was gezonder dan in tijden was vastgesteld. Wat we hieruit kunnen opmaken? Dat de wereld erop vooruitgaat als we hier met z’n allen aan werken, en dat de bijdrage van iedereen telt! Wil jij ook duurzamer leven en je gezin hierin meenemen? We geven je een aantal praktische, maar ook leuke tips!

Efficiënter gebruik van vervoer

Met name de uitstoot van brandstoffen zijn door het Wereld Economisch Forum bestempeld als zeer schadelijk voor het milieu. Tegelijkertijd kan de uitstoot heel makkelijker worden teruggebracht en daar kan jij een rol in spelen. Pak je elke dag de auto? Bedenk dan of dit echt nodig is. Ga eens wandelen, of pak lekker de fiets. Doe je bijvoorbeeld elke dag boodschappen? Waarom dan niet gelijk voor de hele week? Maak er een leuk en leerzaam uitje met je kinderen van!

Gebruikmaken van duurzame materialen

Van plastic tasjes tot plastic bestek; we leven tussen de wegwerpartikelen. Omdat plastic vrijwel niet vergaat, wordt het allemaal opgeslagen. Uiteindelijk eindigt alles in een ‘plastic soep’, met een oppervlakte van 700.000 vierkante meter. Je kunt je voorstellen hoe dit alleen al de levens van talloze diersoorten verwoest. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieve materialen op de markt, voor bijna elke gelegenheid.

Heb je bijvoorbeeld een feestje, barbeque, of ben je aan het winkelen? Ga dan voor biologisch afbreekbare borden en bestek, of maak gebruik van herbruikbare materialen, zoals linnen tasjes. In veel supermarkten zijn deze tasjes verkrijgbaar voor brood, groenten en fruit. Wil je dit leuk maken voor je kinderen? Maak voor hen een unieke en duurzame tas, die ze bijvoorbeeld zelf mogen opfleuren. Zo wordt het leuk om hun ‘eigen’ tas mee te nemen bij het doen van boodschappen en wennen ze minder snel aan het kopen van plastic tasjes.

Kies bewust en om de juiste redenen

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Doe het dus goed, en niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Koop alleen wat je echt nodig hebt, en maak bewuste keuzes. Kies bijvoorbeeld voor bedrijven en merken die aantoonbare stappen zetten om het milieu te beschermen. Denk hierbij aan recyclebare verpakkingen, natuurlijke hulpbronnen of duurzame productieprocessen. Een andere manier om duurzamer te shoppen, is door aan kledingruil te doen: lever alle kleren die je niet meer gebruikt in en ruil deze in voor andere tweedehands kleren. Een fantastische manier om te besparen op vervuilende productieprocessen en daarnaast een mooie kans om je kinderen te leren dat niet alles geld hoeft te kosten of op te leveren!

Kliekjesdag

Heel bekend in ons zuinige kikkerlandje, maar zeker niet minder duurzaam: kliekjesdag! In plaats van eten weg te gooien, kun je alle kliekjes van de week bewaren en opeten. Perfect om te besparen en heel geschikt om als favoriete dag van de week te bestempelen, kinderen zijn er gek op! Is eten al te oud om op te eten, dan hoeft het nog steeds niet in de vuilnisbak te belanden. Overrijpe groenten en fruit zijn bijvoorbeeld heel geschikt als compost. Oud brood? Maak wentelteefjes met de kids!

Start met recyclen

Wil je méér doen dan dat? Start dan met recyclen. Een kleine moeite, maar een groot gebaar. Spoel gebruikte plastic flessen en bakjes om en verwijder het etiket voordat je ze in de PMD-zak of -bak gooit. Lege bierblikjes, frisdrankblikjes en groenteconserven blikken, maar ook lege spuitbussen en waxinelichthouders kunnen worden gerecycled. Maak van het recyclen een spel thuis, zodat je kinderen er plezier in krijgen en ze beloond worden wanneer ze het goed doen.

Neem je kinderen mee in een duurzame mindset

Kinderen nemen het voorbeeld aan hun ouders en willen bovendien graag leren; ben jij enthousiast over het werken aan een duurzame wereld, dan zijn zij dit ook. Geef dus het goede voorbeeld, en neem je kinderen mee in de vraag waarom je bepaalde keuzes maakt.