6 tips voor een onvergetelijke kerst

Mijn OmgevingMerel Kruit

Deze kerst kan het moeilijk zijn om je niet een tikkeltje Grinchy te voelen. De coronapandemie kan betekenen dat jouw kerst er niet precies hetzelfde uitziet als andere jaren. Sommige mensen zouden de tijd het liefst ‘doorspoelen’ naar het nieuwe jaar. Herkenbaar? Bekijk het eens anders: bedenk nieuwe manieren om Kerstmis te vieren, of maak de oude tradities nét een beetje leuker. Wij zetten hier een paar ideeën op een rijtje: van praktische tips tot leuke activiteiten.

1.Cadeautjes en kerstdecoratie: bestel en koop ze op tijd

Kerst begint voor veel mensen met kerstdecoratie. Daarna komen de cadeautjes aan de beurt. Voorkom stress door ervoor te zorgen dat je alle kerstdecoratie én cadeautjes op tijd in huis hebt. Hiermee vermijd je de lange levertijden en je helpt de pakketbezorgers een handje. Rond de feestdagen hebben zij altijd te maken met topdrukte!

Door ruim op tijd inkopen te doen geef je de bezorgers en jezelf wat ademruimte. Zo hoef je ook geen overvolle winkelstraat meer in – en dat is wel zo handig als je je familie graag wilt zien, zonder bang te zijn voor een eventuele besmetting. Bovenop de feestdagen zijn de levertijden van webwinkels nu veelal langer door de coronapandemie. Win-win, dus! Bestel vandaag of dit weekend nog.. anders ben je te laat.

2. Focus je op de tradities die wél kunnen

Tijdens deze donkere periode mag je het best wat gezelliger maken thuis. Wie zegt dat er regels zijn voor het moment dat jij je kerstboom optuigt? Voor veel mensen zorgt kerstversiering voor dat ene bijzondere gevoel van het jaar: de winter-wonderland-kriebels. Daarnaast zijn er andere tradities waar je extra aandacht aan kunt besteden, zoals:

  • Koken: verzin weer eens een nieuw gerecht.
  • Knutselen met je kinderen
  • Een kerstkrans maken
  • Buiten een kerstboom neerzetten

Of, lekker kneuterig, maak eigen, persoonlijke kerstkaarten!

3. Thuisactiviteiten die je samen kunt doen

Ja, jij en je huisgenoten zijn misschien op dit moment een beetje moe van elkaar. Toch zijn er genoeg manieren om mooie kerstherinneringen te creëren. Maak bijvoorbeeld zelf een kleine adventskalender met feestelijke activiteiten voor elke dag (dit is heel leuk als je kinderen hebt).

Je kerstactiviteiten hoeven niet uitgebreid te zijn – je kunt gewoon samen warme chocolademelk drinken met kersttruien aan, of een fijne kerstfilm op Netflix kijken. En, tegenwoordig helemaal hot: bordspellen zijn terug van weggeweest! Doe je huishouden plezier met een nieuw spel, of maak er zelf één met wat eigen creativiteit en humor.

4. Zó kun je zoveel mogelijk familie betrekken bij kerst

Met de hele familie kerst vieren zit er voor veel mensen niet in. Je komt al snel uit op een vol huis met bijvoorbeeld ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen. Toch zijn er manieren om kerst onvergetelijk te maken met je familie:

  • Kies voor een buitenactiviteit met (enkele) familieleden, zoals bijvoorbeeld een wandeling
  • Vier de kerstdagen in twee delen: zo kunnen de meeste familieleden elkaar toch zien, maar beperk je het risico
  • Speel voor kerstman en verras je ouders of grootouders door een persoonlijk cadeautje bij ze af te leveren. Gooi het cadeautje door de bus of zet het voor de deur. Zo betrek je ze op een leuke, veilige manier bij de kerstviering!

5. Deel jouw kerstgevoel met anderen

Aandacht geven aan een ander kan net het verschil maken. Zeker tijdens deze kerst, waarin alles anders loopt dan gewoonlijk. Stuur je familie of vrienden bijvoorbeeld weer eens een echte brief. En je buren? Een lief kerstkaartje in de bus vinden mensen altijd fijn. Misschien wordt het zelfs gewaardeerd door die buren die je al heel lang in je straat ziet lopen, maar waar je nog nooit kennis mee hebt gemaakt.

Een andere suggestie: bak zelf kerstkoekjes en breng ze langs bij iemand met wie je de feestelijkheid wilt delen. Dat kan met je familie zijn (bijvoorbeeld opa of oma), maar ook een vriend, kennis, buur of iemand uit het buurthuis.

6. Terugkijken op een bijzondere kerst

‘Weet je nog, die kerstdagen uit 2020?’ Als je het beste maakt van de kerstviering dit jaar, zal je je deze altijd blijven herinneren. Juíst omdat het zo’n ongebruikelijke situatie is. Door het coronavirus zijn we geneigd om lang stil te staan bij het negatieve van de situatie. Er zijn immers een hoop lastige situaties aan de gang. Door er creatief mee om te gaan voor jezelf en de mensen om je heen, wordt deze kerst juist bijzonder!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!