Zes manieren om je slaapritme te verbeteren

Mijn LichaamIris Tuinder

Je hebt van die mensen die hun kussen aanraken en direct vertrokken zijn naar dromenland, waarna ze de volgende ochtend zonder snoozen en problemen weer opstaan. En je hebt mensen die de slaap moeilijk kunnen vatten, niet aan één stuk door kunnen slapen of last hebben van beide problemen.

Wist je dat slaap minstens zo belangrijk is als gezond eten? Na een goede nachtrust zou je je beter kunnen concentreren, zijn je hersenen tot rust gekomen en voel je je fysiek en mentaal beter.

Ben je een slechte slaper, dan is je nachtrust van invloed op alle eerder genoemde aspecten. En daar voel je je niet per se beter door. Dus als je issues hebt met in slaap vallen, doorslapen of een combinatie van beide, dan delen we hieronder een aantal tips met je die je slaapritme zouden kunnen verbeteren.

1.  Houd vast aan een slaaproutine

Vasthouden aan een slaaproutine zou een goede eerste stap kunnen zijn. Daarmee bedoelen we dat je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat, en iedere dag rond hetzelfde tijdstip op staat. En ja, doe dat ook op zaterdag en zondag! Op den duur zul je merken dat je lichaam de natuurlijke routine als het ware overneemt, en dat je iedere avond rond dezelfde tijd slaperig wordt.

2.  Zoek de buitenlucht op

Some sunlight a day keeps the doctor away. Nu schijnt de zon niet altijd, maar het is wel degelijk aan te raden om dagelijks naar buiten te gaan. Slaapexperts raden aan om bij slaapproblemen minimaal dertig minuten tot een uur de frisse buitenlucht en het zonlicht op te zoeken voor je dagelijkse dosis natuurlijk licht.

3.  Leg mobiele apparaten weg

Als je je nachtrust wilt verbeteren, zorg er dan voor dat je minimaal een uur voordat je gaat slapen je telefoon, tv, computer, tablets en al je andere elektrische apparaten uitschakelt. Het blauwe licht wat van de elektrische apparaten komt, houdt je brein scherp en alert.

Afgezien van het blauwe licht werken je digitale gadgets ook gewoon zeer afleidend. Want hoe kan je lekker rustig slapen als je net nog een halfuur door je werkmail of door je Instagram feed hebt gescrold? Als je er moeite mee hebt om afstand te doen van je telefoon of laptop, leg deze dan ver weg van je bed. Of nog beter: leg ze in een andere kamer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

4.  Geen cafeïne of alcohol voordat je gaat slapen

Deze tip zat er natuurlijk aan te komen: drink geen alcohol of cafeïne meer voordat je naar bed gaat. Een glas rode wijn kan je dat rozige gevoel geven, maar zodra het gevoel afneemt voel je je niet meer zo rozig en word je de volgende ochtend uitgeblust en met hoofdpijn wakker. Alcohol is een erg vervelende factor voor je nachtrust. Want waar het je eerst slaperig maakt, kan het later je REM-slaap beïnvloeden waardoor je niet door kunt slapen. Probeer daarom zo’n drie uur voordat je op bed gaat geen alcohol meer te drinken.

Caffeïne is zelfs nog hardnekkiger en zou zo’n acht uur lang in je systeem blijven. Mocht je je slaaproutine dus willen verbeteren, laat je standaard café latte om vier uur dan maar even voor wat het is.

5.  Houd je slaapkamer koel

Wist je dat er een perfecte slaaptemperatuur bestaat? Je zult sneller in slaap vallen als het lekker koel is in je slaapkamer. Zo rond de 18 graden zou de perfecte temperatuur zijn voor een goede nachtrust.

Heb je geen aparte slaapkamer? Zorg er dan voor dat je ruim op tijd een raam open zet of een ventilator aanzet. Je zou ook een verkoelend dekbed of een temperatuur regulerend matras kunnen aanschaffen.

6.  Blijf niet in bed als je niet kunt slapen

De laatste tip is een lastige. Je kent het immers vast wel dat je ‘wel lekker ligt’, maar de slaap niet kunt vatten. Volgens psychologen kun je na dertig minuten woelen beter je bed even verlaten. Blijf dus niet liggen en proberen, maar ga er uit om wat rustgevends te doen. Ga bijvoorbeeld wat lezen, mediteren of schrijven. Zolang je maar niet je telefoon of laptop pakt, want dan zou je weer afgeleid kunnen raken door het eerdergenoemde blauwe licht.

Lekker slapen gaat helaas niet voor iedereen op. Het is erg vervelend als je ‘s avonds de slaap niet kunt vatten of dat je tien keer per nacht wakker wordt. Door enkele habits toe te voegen of te veranderen, zou je je slaapritme al kunnen verbeteren. Hopelijk gaat het schaapjes tellen met deze tips wat beter. Slaap lekker!