Volg je (onderbuik)gevoel! Tips voor een gezonde buik.

Mijn LichaamIris Tuinder

Wist je dat je buik een belangrijke rol speelt bij je weerstand? Onderzoek toont aan dat je spijsverteringssysteem de plek is waar 60-70% van de afweercellen leven. Zelf kun je de groei van gezonde bacteriën in je maag- en darmkanaal ondersteunen om zo een goede, natuurlijke weerstand te creëren. ‘Ik krijg er buikpijn van’, is een term die we allemaal wel herkennen of hebben gebruikt op angstige of onrustige momenten. En helaas hebben we er allemaal wel eens last van: een pijnlijke, opgezette buik. Je darmen en brein beïnvloeden elkaar, dus het kan betekenen dat je darmen van slag zijn omdat je niet helemaal lekker in je vel zit. Trust your gut en zorg zelf voor een gezonde buik en betere weerstand. Onderstaande tips helpen je op weg!

Je bent wat je eet

Een gezond voedingspatroon is niet alleen goed voor je gehele lijf, maar zal ook je natuurlijke afweersysteem helpen. Combineer vitamines met voedzaam en vezelrijk eten om je spijsvertering een zetje te geven. Zo bevatten volkorenproducten ontzettend veel vezels die je darmen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. En ze stimuleren de groei van gezonde bacteriën in je darmen.

Bananen

Ook bananen bevatten veel vezels die goed zijn voor de darmen. Vezels worden namelijk niet verteerd in de dunne darm, maar komen onverteerd aan in de dikke darm, waar ze door darmbacteriën worden bewerkt. Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren. Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken, maar dit is dus onjuist! In combinatie met voldoende vocht - drink minimaal 1,5 liter water per dag - gaan zede verstopping juist tegen. En met gemiddeld 150 calorieën per banaan, is het een verantwoord tussendoortje.

Bladgroenten

Go green met groenten! Onder andere groene bladgroenten zijn vezelrijk en leveren bovendien belangrijke vitamines voor je lichaamseigen microbiotica, bacteriën, virussen en gisten op. Groene bladgroenten beschermen je tegen ziekteverwekkers en helpen bij de vertering van vezels. Het voedingscentrum raadt een dagelijkse consumptie van minimaal 250 gram groenten aan. En goede darmbacteriën floreren vooral door vezels uit groenten en fruit. Een extra portie groenten is dus echt een goed idee! Tip: neem reepjes paprika, tomaatjes of schijfjes komkommer als snack. Maak het voor je kinderen extra leuk door het hen op een satéprikker te laten rijgen.

Vet is goed. Vaak wordt gedacht dat vetten ons alleen maar dik maken en slecht zijn voor het cholesterolgehalte, maar dat is niet per definitie waar. Gezonde vetten bevatten essentiële voedingsstoffen die de natuurlijke weerstand juist verhogen! Dus go met die avocado, noten en vis.

Kies voor natuurlijk

Af en toe helpen we de natuur een handje of geven we de natuur een extra steuntje in de rug. Je zou de darmflora een zetje kunnen geven door bepaalde supplementen te slikken. Bijvoorbeeld met een dagelijkse inname van onze Forever Active Pro-B™. Dit voedingssupplement biedt 8 miljard KVE aan levende bacteriën in een uitgebalanceerde mix van 6 stammen, speciaal ontworpen na een klinisch onderzoek. De formule bevat FloraActiv®, een door het Universiteitsziekenhuis van Kopenhagen bestudeerd ingrediënt. Maar ook zink dat bijdraagt aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.

Als jij naast de Forever Active Pro-B™ ook dagelijks één van onze aloë vera dranken drinkt ben je pas echt in balans. Aloë vera is namelijk goed voor de spijsvertering.* Onze bestseller Forever Aloe Vera Gel bevat maar liefst 99,7% aloë vera gel gemaakt van het binnenste van het blad van de aloë vera plant.

Een ander natuurlijk middeltje, nog afkomstig uit grootmoeders tijd, is appelciderazijn. Appelciderazijn lijkt de enzymen die helpen bij het verteren van zetmeel te remmen. Dat is gunstig omdat onverteerd zetmeel een prebiotische werking kan hebben. Dit houdt in dat als het de darmen passeert, het de goede bacteriën in je darmen voedt. Drink de appelazijn echter nooit puur, maar meng één eetlepel azijn met een glas water en drink dit op voor het eten.

Blijven bewegen

Intensieve trainingen zouden goed voor je zijn, maar deskundigen zijn het erover eens dat het voor je buik beter is om een minder belastende workout te doen. Een lange wandeling of gewichtheffen in je eigen tempo is goed voor de bloedsomloop en heeft een positief effect op je maag- en darmstelsel. Beweging zou de groei en activiteit van bepaalde bacteriestammen stimuleren, die op hun beurt weer gunstig zijn voor het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Maak beweging tot een gezinsuitje! Zet een leuke kinderspeurtocht in elkaar of ga bloemetjes plukken bij verschillende vijvers. Onderzoek toont aan dat buitenlucht van grote invloed is op je fysieke en emotionele welzijn. Ga dus vooral naar buiten; het is ook nog eens helemaal gratis!

Een workout zorgt er eveneens voor dat je even je zinnen kunt verzetten en niet denkt aan hetgeen je onrust geeft. De training zou voor nieuwe, frisse energie kunnen zorgen waardoor het unheimische gevoel in je buik wegtrekt.

Namastay calm

Het hebben van stress of een onrustig gevoel leidt vaak tot problemen met de spijsvertering en het algemeen welbevinden van je buik. Mensen komen daar vaak achter doordat ze een onrustig of opgejaagd gevoel hebben als er géén dingen op de agenda staan. Als je tijdens deze momenten even de tijd neemt om echt lichamelijk te ‘voelen’, kun je wellicht opmerken dat je een overmatige spierspanning, een hogere ademhaling of chronisch zenuwachtig gevoel in de buik hebt. Dit komt doordat er constant te veel dopamine of adrenaline in je lichaam zit. Het is echter noodzakelijk om deze stress ook weer af te bouwen, want met name langdurige stress zou een effect kunnen hebben op je maag en darmen.

De kracht van yoga en meditatie

Een combinatie van mindfulness training en yoga zouden je buikklachten aanzienlijk kunnen verminderen. Door ontspanningsoefeningen en meditatie bouw je stress af, dus verdiep je eens in ademhalingsoefeningen. Indien je stress tijdens je werk ervaart, probeer dan eens een ademhalingsoefening van een paar minuten en ga iets vaker naar buiten!

Daarnaast heeft yoga traditioneel gezien als doel om je de beste versie van jezelf te laten worden en je te laten stralen in het leven. Yoga zou je meer bewust laten maken van lichaam en is bedoeld om stress tegen te gaan. Door je meer bewust te worden van je lichaam en geest, kan je geest kalmeren. Ga niet direct voor de Savasana, maar begin eens met de Balasana of de Apanasana.

Zorg voor jezelf
Dus door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor je buik. Luister naar je lichaam en neem elke dag een paar minuten rust voor jezelf. Doe leuke dingen, ontspan je spieren en hoofd met meditatie en eet gezond. Happy belly = happy family.

 

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.