Vier keer winterkost voor extra warmte

Mijn LichaamIris Tuinder

De ene dag schud je als ware keukenprinses alle gerechten uit je mouw, de andere dag zit je om inspiratie verlegen. Om het je weer wat gemakkelijker te maken hebben we vier heerlijk recepten voor je op een rijtje gezet. Zo komt Jan Splinter door de winter!

Chili sin Carne (vegetarisch)

Dit heerlijke vegetarische recept staat in een mum van tijd op tafel. Het betekent letterlijk chili zonder vlees en is een ware smaaksensatie!

Wat heb je nodig

  • 1 grote ui
  • halve rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kidneybonen
  • 100 gram mais
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • halve theelepel kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • verse koriander
  • optioneel: witte rijst
  • optioneel: wrap of pitabroodje

Hoe maak je het

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook. Doe een scheutje olie in een hapjespan en fruit dit vervolgens aan.
  2. Snijd dan de rode peper fijn, de paprika’s in blokjes en voeg dit na ongeveer 3 minuten toe samen met de kruiden.
  3. Dit roer je ongeveer twee minuten. Dan voeg je de tomatenblokjes toe.
  4. Indien je het met rijst wilt serveren, kook je nu de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  5. Laat de kidneybonen en de mais uitlekken en voeg ze vervolgens toe. Laat dit eventjes pruttelen, totdat de rijst klaar is.
  6. Serveer de rijst met wat fijngehakte verse koriander, homemade guacamole en een schepje zure room. Bon appetit!

-

Vegan Kip Kerrie (vegan)

Dit super eenvoudige veganistische gerecht tover je binnen 25 minuten op tafel. Het hele gezin smult ervan, en het is ook nog eens plantaardig. Goed voor je lijf, goed voor de wereld.

Wat heb je nodig

  • 200 gram rijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels Becel Original (100% plantaardig)
  • 200 gram tuinerwten
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 200 gram plantaardige kipstukjes of 250 gram jackfruit

Hoe maak je het

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de paprika in blokjes.
  3. Doe ondertussen een scheutje Becel in een pan.
  4. Bak de plantaardige kipstukjes totdat deze een beetje bruin zijn. Voeg dan de paprika, ui, knoflook, tuinerwten en kruiden toe.
  5. In plaats van de plantaardige kipstukjes kun je ook een blikje jackfruit toevoegen. Let er wel op dat je de jackfruit even afspoelt voordat je het gaat bakken. Je kunt de jackfruit ook nog met twee vorken uit elkaar trekken. Je krijgt dan een soort pulled pork idee.
  6. Bak dit ongeveer vijf minuutjes en voeg dan de kokosmelk toe.
  7. Laat het om en nabij de tien minuten pruttelen, zodat de saus kan inkoken.
  8. Serveer de kip kerrie met de rijst en garneer met wat verse peterselie.
  9. Tip: je kunt de tuinerwten ook eens vervangen door courgette. Eet smakelijk!

-

Vis ovenschotel met Broccoli

Deze vis ovenschotel is naast gemakkelijk te maken, ook nog eens ontzettend voedzaam en gezond. De meeste vissoorten bevatten namelijk veel goede vetten en vitaminen, wat je gezondheid een boost zou kunnen geven.

Wat heb je nodig

  • 450 gram aardappelschijfjes
  • 400 gram broccoli
  • 2 visfilets (tilapia bijvoorbeeld)
  • 200 ml kookroom
  • 1,5 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels peterselie
  • 1 ui
  • geraspte oude kaas
  • snufje zout en peper

Hoe maak je het

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celcius.
  2. Kook de broccoli roosjes ongeveer 8 minuten in een pan met water.
  3. Kook de aardappelschijfjes vijf minuten in een pan met water.
  4. Snijd de ui in stukken.
  5. Snijd de vis naar keuze in stukken.
  6. Giet de broccoli en aardappelschijfjes af en doe ze in een ovenschaal.
  7. Doe de vis, ui en kruiden erbij. Schep alles een paar keer om.
  8. Giet de kookroom er overheen en top af met geraspte kaas.
  9. Zet de gevulde ovenschaal vervolgens 30 minuten in de oven.
  10. Tip: ook heerlijk met zalm. Smakelijk eten!

-

Indisch Stoofvlees

Dol op mals stoofvlees? Dit Indische stoofvleesgerecht is absoluut niet moeilijk om te maken, maar vergt wel even wat tijd (om en nabij 3 uur). Begin dus op tijd, zodat je ‘s avonds kunt genieten van een heerlijk bordje stoof Indische stijl!

Wat heb je nodig

  • 500 gram runderriblappen
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 100 milliliter runderbouillon
  • 1 stengel citroengras/sereh (halen bij de toko)
  • 1 rode peper
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 centimeter gember
  • 50 ml ketjap manis
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel komijn
  • olijfolie
  • witte rijst (zoveel als nodig)
  • Optie: sambal

Hoe maak je het

  1. Schil de gember en snijd deze in stukjes.
  2. Maak de ui, knoflook en citroengras schoon en snijd deze in grove stukken.
  3. Doe de gember, ui, knoflook, rode peper, citroengras, komijn, koriander en een flinke scheut olijfolie in een keukenmachine en maal dit fijn.
  4. Snijd het vlees in stukjes.
  5. Verwarm wat boter in een pan en voeg het kruidenmengsel toe.
  6. Na een paar minuten voeg je ook het vlees toe.
  7. Bak het vlees rondom bruin en voeg dan de bouillon, kokosmelk en ketjap toe.
  8. Zet de deksel schuin op de pan en laat dit zo’n 2,5 tot 3 uur zachtjes pruttelen.
  9. Vergeet niet om af en toe even te roeren!
  10. Als het goed is, is de saus goed ingedikt na zo’n 3 uur pruttelen.
  11. Je kunt de rijst ondertussen koken.
  12. Je zou altijd er altijd nog wat Indische bijgerechten zoals sajoer boontjes of sajoer lodeh bij kunnen serveren. Selamat Makan!
  13. Tip: dol op pittig eten? Voeg dan wat eigengemaakte sambal aan je stoof toe (halen bij de toko) voor extra spice!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!