Me-time voor je lichaam!

Mijn LichaamMerel Kruit

Wat heeft je lichaam eigenlijk nodig in een tijd dat je veel meer thuis bent? Inmiddels hebben we alweer een jaar te maken met lockdowns. Sportscholen zijn dicht, je bent meer thuis en wie kinderen heeft, heeft het binnenshuis dubbel druk. Zorgen voor een gezond lichaam kan in deze tijd een extra uitdaging zijn. Wij geven hier 7 tips. Geen zware doelen, maar eigenliefde en me-time!

1. Haal energie uit je outfit

Als je nauwelijks de deur uit hoeft, is je huisjumpsuit al snel verleidelijk. Samen met die warme sloffen of comfy slippers, natuurlijk. Herkenbaar? Toch is het goed om je regelmatig fris en fruitig aan te kleden. Niet alleen voor die facetime meeting van je werk, maar ook voor jezelf. Vaak voel je je namelijk zoals de kleding die je draagt. Ga maar eens na: op laarzen met een hak voel je je anders dan op sneakers of…juist, je pantoffels! Inspireer jezelf en haal dus ook op grauwe thuiswerkdagen die mooie jeans uit je kast. Dat geldt ook voor schoenen (zorg voor een schoon paar binnenshuis)! In leuke kleding voel je je namelijk energieker en zelfverzekerder. Dat is altijd mooi meegenomen als je nog een telefoontje moet plegen voor je werk, én erg fijn als je tussendoor even in de spiegel kijkt.

2. Ontspanning zonder je telefoonscherm

Het is erg verleidelijk om veel op je scherm te kijken: uit gewoonte, of omdat je graag op de hoogte bent. Beter ga je je er niet door voelen. Integendeel! Je blijft bijvoorbeeld makkelijk door social mediaberichten scrollen. Soms kom je zelfs berichten tegen die je irriteren. Juist deze periode is een goed moment om daar iets aan te doen. Probeer elke dag wat minder tijd achter je scherm door te brengen. Dat kun je bijvoorbeeld op deze momenten doen:

 • Leg je telefoon weg op het moment dat je een boek leest. Je zult zien dat je zo meer opgaat in je boek.
 • Beperk schermtijd voor je gaat slapen: leg je telefoon tijdig weg voor je naar bed gaat.
 • Leg je telefoon weg als je (samen) een serie of film gaat kijken. Zo heb je meer aandacht voor elkaar, voor het ontspannen én voor je serie.
 • Dagje vrij? Plan wat schermvrije uren in voor je hobby, sociale bezigheden of een mooi boek.

Je zult zien dat het helpt: aandacht voor dingen die je belangrijk of leuk vindt, zorgt voor meer rust en een positiever gevoel. En dat is essentieel voor een gezond lichaam!

3. Zo geef je je lichaam (en je zintuigen) aandacht

Leg je telefoon weg, maak een wandeling of claim de badkamer. De gedachte hierachter is dat je je probeert te focussen op je zintuigen en je lichaam, en minder op je gedachtestroom. Wist je bijvoorbeeld dat een uur wandelen goed helpt? Je voelt je er fitter en geconcentreerder door. Het is in dat opzicht net zo goed als een stevige sportsessie. Daarnaast helpen buitenlucht en zonlicht om ’s nachts beter te slapen. Dit helpt ook:

 • Verwen je lichaam: geef jezelf een haarmasker, gezichtsmasker of een scrubbeurt.
 • Luister naar muziek die je mooi vindt en concentreer je daar volledig op.
 • Kook of bak iets wat je lekker vindt of wilt proberen: niet in je routine, maar voor de lol. Snuif de geuren op, zet een leuk muziekje aan en haast je niet!
 • Bekijk ’s avonds een (natuur)documentaire in plaats van een spannende serie. Hiermee ga je helemaal op in een nieuw onderwerp of in allerlei landschappen, zonder te veel spanning.

Heb je even me-time op je werkkamer of in je badkamer? Geur kan een handje helpen om te ontspannen en je focus te verleggen. De Forever Essential Oil met lavendel helpt bijvoorbeeld om een rustige sfeer te creëren.

4. Eet gezond en afwisselend

Het is bekend dat afwisselend eten belangrijk is. Toch is het, juist nu, niet altijd makkelijk. Op deze manier kun je zorgen voor een gezond eetritme:

 • Begin de dag met een goed ontbijt: eet bijvoorbeeld yoghurt, fruitsalade of maak een bowl met amandelmelk, havermout en lijnzaad.
 • Werk je thuis? Zorg dan dat je lunch energie geeft. Donker volkorenbrood, ei, vis, noten en groenten kunnen voor extra concentratie zorgen.
 • Zorg voor avondeten dat je lekker vindt: zo grijp je ’s avonds minder snel naar snacks. Er zijn genoeg curryschotels, soepen en pastagerechten die je zó klaarmaakt.
 • Haal niet te veel snacks, snoep en chips in huis. Als het er niet is, eet je het niet.
 • Laat frisdrank in de schappen staan: hier zit veel suiker in. Thee is een beter alternatief.
 • Trek tijdens je favoriete serie? Pak dan een gezonde snack: walnoten, wortelen, komkommer of stukjes appel.
 • Heb je weinig inspiratie? Lees dan het artikel ‘Gezonde recepten om je vingers bij af te likken’.

Tot slot geldt dat het helpt om bewerkt voedsel en producten met veel suiker te beperken. Deze zorgen ervoor dat je je minder fit voelt en hebben ook hun weerslag op je huidconditie.

5. Beweging: wees tevreden met kleine stapjes

De één is een echte fitnessliefhebber, de ander moet er niet aan denken. Toch kun je ook zonder zware fitness een goede basis creëren om fit te blijven. Heb je écht te weinig bewogen en vind je het moeilijk om in actie te komen? Doe dan het volgende:

 • Probeer elke dag een stuk te wandelen: begin met 20 minuten en wandel elke dag tien minuten langer. Een eind wandelen is net zo goed voor je gezondheid als workouts! Bovendien hou je op deze manier je vitamine D op peil.
 • Kun je je boodschappen op de fiets doen, of kun je ook een stukje wandelen? Kies dan voor een wandeling.
 • Thuis fitnessen? Met een matje en een setje gewichten kom je al een heel eind. Je kunt hiermee al allerlei oefeningen doen, zoals push-ups, sit ups en squats.

Bouw alles op: als je jezelf onmogelijke doelen stelt, motiveert dat niet. Begin met vijf minuutjes fitness en probeer bijvoorbeeld langzaam richting een half uur te werken. Wees lief voor jezelf: je hoeft niet perfect te zijn.

6. Zorg voor jezelf

Dichte kappers, kou, regen en thuiswerken: kijk je met een chagrijnig gezicht in de spiegel? Vrolijk jezelf op met een scrub, een exfoliant of die fijne dagcrème. Je mag jezelf best een beetje verwennen. Geef je huid wat aandacht en laat je verrassen hoe mooi ze kan zijn zonder make-up. Deze tips helpen:

 • Droge huid? Verwen je huid voor je gaat slapen met wat shea butter of een rijke crème. ’s Ochtends is je huid weer heerlijk zacht.
 • Verzin nieuwe manieren om er met een minimum aan make-up toch verzorgd uit te zien. Probeer eens een nieuw oogpotlood, een BB-cream of fijne lippenbalsem.
 • Verwen je huid met een exfoliant: dit is een lotion die dode huidcellen helpt te verwijderen, waardoor je huid een frisse gloed krijgt.
 • Lees voor extra huidtips het artikel Your Summer Summer Skincare Guide of Vijf Skincare Tips voor de Wintermaanden.

Onze laatste tip is om lekker veel thee te drinken. Met name witte thee en groene thee zitten boordevol antioxidanten. Drink de thee zonder suiker, en je huid is je dankbaar.

7. Wees niet te streng voor jezelf

Niet alles kunnen doen wat je wilt – zoals in deze tijd – levert makkelijk frustratie op. Dat is niet zo gek. We weten allemaal niet hoe lang deze situatie nog duurt. Daarnaast is voor veel mensen hun sociale leven wat ingewikkelder geworden. Wees daarom niet te streng voor jezelf: je mag best een dagje ongezond eten, niet zo productief zijn, of je chagrijnig voelen. Als je jezelf hierin niet accepteert, zal je het zelden goed doen volgens dat stemmetje in je hoofd. En juist dat zorgt voor stress.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!