Koffietijd! Dit zijn de beste tijden voor een kopje koffie

Mijn LichaamIris Tuinder

Het is natuurlijk altijd tijd voor een kopje koffie. Maar, het is wetenschappelijk bewezen dat er specifieke tijden zijn waarop je dagelijkse dosis cafeïne het beste haar werk zou doen. Wil je je dag zo fit als een hoentje beginnen? Of moet je je focussen op een belangrijk examen? Hieronder vertellen we je meer over het perfecte moment om van je koffiebrouwsel te genieten.

Wat is de beste tijd voor koffie?
Dat hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en persoonlijke agenda. Het korte antwoord:

  • Een kopje koffie in het midden tot laat in de ochtend zou je een boost kunnen geven voor de rest van dag.
  • Je zou nog prima een kopje koffie als extra oppepper in de middag kunnen drinken. Denk er wel om dat je dit dan minimaal zes uur voordat je gaat slapen drinkt. Je nachtrust zou er namelijk niet op vooruit gaan.
  • Drink een halfuur tot een uur een kop koffie als pre-workout!

Koffie als start van de dag

Ben jij een ‘ik moet eerst koffie hebben, anders ben ik niet wakker’ type? Het zou zomaar kunnen dat je eigenlijk te vroeg begint met koffie drinken. Dit heeft te maken met het stresshormoon cortisol.

Volgens studies zou cortisol ervoor zorgen dat je alert bent en gefocust blijft. Het zou daarnaast je metabolisme, immuunsysteem en bloeddruk reguleren. Zodra je wakker wordt, stijgt je cortisollevel al. De cafeïne in koffie zou dit nog eens verhogen! Op lange termijn zou dit je immuunsysteem kunnen aantasten.

De beste tijd om koffie te drinken zou ongeveer in het midden van de ochtend tot laat in de ochtend zijn, wanneer je cortisollevel al wat is gedaald. Als je bijvoorbeeld om 7:00 uur wakker wordt, zou je het beste je ochtendkoffietje tussen 10:00 uur en 12:00 uur kunnen drinken. Je zult dan merken dat je later op de dag nog energie hebt.

Koffie aan het einde van de dag

Cafeïne en een wakker gevoel gaan hand in hand. Als je je rustmomentje in de avond pakt en je klaarmaakt om naar bed te gaan, is het dus niet handig om nog koffie te gaan drinken. Volgens de American Academy of Sleep Medicine zou je de effecten van koffie namelijk nog drie tot vijf uur na het drinken kunnen voelen!

Afhankelijk van hoe laat je normaliter naar bed gaat, zou koffie drinken voor het slapengaan ervoor kunnen zorgen dat je achter de schaapjes aan rent in plaats van ze telt. Om er een goed slaapritme op na te houden, zou het verstandig zijn om geen koffie meer te drinken in de avond. In ieder geval niet korter dan zes uren voordat je gaat slapen. Als alternatief zou je een cafeïnevrije koffie of een kopje kruidenthee kunnen drinken.

Koffie als pre-workout

Kan je wel wat extra energie gebruiken voor het sporten? Veel mensen gebruiken hiervoor supplementen met cafeïne. Onderzoek toont aan dat je ook prima een kopje koffie kunt drinken voordat je met je workout begint.

Een ander onderzoek wijst bovendien uit dat koffie het proces van ‘voor-vermoeien’ tegenhoudt en het proces van spieropbouw en krachttoename bevordert. Je kunt je pre-workout koffie het beste dertig tot zestig minuten van tevoren drinken voor een energiepiek. Op je plaats, af!

Koffie om af te vallen

Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne je zou kunnen helpen bij het afvallen. Het drinken van koffie voor of na het eten zou de grootste impact kunnen hebben. Daarnaast zou een kopje koffie tussen twee grote maaltijden in je honger of snack attacks kunnen stillen. Er zijn echter ook onderzoeken die het effect van cafeïne als eetlustremmer onderuit halen. Je zal dus zelf moeten proberen of dit werkt voor jou.

Koffie voor een examen of iets anders belangrijks

Een groot gros van de mensen zou koffie drinken voor een belangrijk examen of presentatie. Koffie zou hen helpen focussen en concentreren. Een studie wijst uit dat het drinken van koffie op de ochtend van een examen gunstig zou werken, maar dat het in de middag niet zo gunstig meer zou zijn. Het achterover slaan van één of meerdere koppen vlak voordat je je presentatie of examen ingaat, zou je zelfs een onrustig gevoel kunnen geven of hoofdpijn kunnen bezorgen. En wie wil er nou trillende handjes bij het uitwerken van moeilijke sommen? Juist, niemand.

Wanneer zou je koffie dan wel kunnen drinken voor een gunstig effect? Op basis van een steekproef van mensen met een slaaptekort en hun alertheid na het drinken van cafeïne, zou dit een goede verdeling kunnen zijn:

  • 0,2 gram koffie wanneer je wakker wordt
  • vier uur later nog eens 0,2 gram

Tip: time het drinken van je koffie voor een examen wel goed. Anders is de kans aanwezig dat je een aantal keren naar de wc moet tijdens je toets.

Koffie alternatieven

Gezonde mensen zouden zo’n 400 milligram cafeïne per dag kunnen drinken, wat ongeveer neerkomt op vier koppen koffie per dag. Mensen met hart- en vaatziekten en met slaapproblemen zouden hier wat voorzichtiger mee moeten zijn. Sommige mensen zijn daarnaast ontzettend gevoelig voor cafeïne, waardoor ze afkickverschijnselen kunnen ervaren als ze minderen met cafeïne drinken.

Of je nou in de de eerder genoemde categorieën valt of simpelweg je cafeïne-inname wat wilt verminderen; je zou deze koffie-alternatieven eens kunnen proberen:

  • kruidenthee
  • rooibosthee
  • citroenwater
  • kombucha
  • appelciderazijn aangelegd met water

Drink met mate

Een kopje van het goddelijke zwarte goud zou ervoor kunnen zorgen dat je met een kickstart aan je dag begint. Het midden van de ochtend zou de perfecte koffie-drink-tijd zijn, en het wordt niet aangeraden om zes uur voordat je gaat slapen de Nespresso nog aan te zetten.

Daarnaast zou de kop koffie voor een workout je laten stuiteren, maar dat is nou weer niet handig voordat je een belangrijk examen of afspraak ingaat. Je zou je er namelijk ook onrustig door kunnen voelen.

Hoe dan ook: doe wat goed voelt voor jou. Voel jij je prima bij je huidige koffieritueel? Geniet er lekker van. Wil je je cafeïne-inname wat minderen? Kies dan wat regelmatiger voor een cafeïnevrije variant en drink wat vaker kruidenthee.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!