Fit worden in 2021: dit moet je weten

Mijn LichaamJessica Hoeben

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen meestal ook het begin van fitness en gezonde voeding. Maar voordat je all-in gaat met je nieuwe routine, is het belangrijk dat je bent voorbereid op zo’n verandering in je leefstijl. We spraken met Peter Pressman en Roger Clemens van de Wetenschappelijke Adviesraad van Forever om de eerste stappen te bespreken die je moet nemen om je gezondheid op het goede spoor te krijgen.

1. Wat is goed om te weten over sport en voeding voordat je met je goede voornemens begint?

Beweging is voor iedereen gezond. Maar als je blessures of gezondheidsproblemen hebt, is het verstandig om eerst je arts te raadplegen voordat je aan een nieuw trainingsregime begint. Het belangrijkste is om je dieet en lichaamsbeweging af te stemmen op de doelen die je wilt bereiken. Als je dieet en sportroutine niet aansluiten op wat je wilt bereiken, zul je niet de gewenste resultaten zien.

2. Wat kun je, naast voeding, doen om je lichaam gezond genoeg te houden om aan lichaamsbeweging te doen?

Voorkom dat je overdrijft! Blessures door te veel sporten is een veelgehoorde reden om juist niet meer regelmatig te bewegen. Zorg er daarom voor dat je er meerdere vormen van lichaamsbeweging op na houdt en wissel deze af zodat je je hele lichaam gebruikt. Zo voorkom je dat bepaalde spieren overbelast raken of juist onbenut blijven.

3. Op welke manieren bevorderen voeding en lichamelijke gezondheid het geestelijke en algemene welzijn?

Goede voeding en lichaamsbeweging verminderen het risico op het ontwikkelen van ernstige aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker, om er maar een paar te noemen. Een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging heeft bovendien emotionele voordelen: het verbetert je humeur en helpt om je beter over jezelf te voelen.

4. Hoe voorkom je dat je terugvalt in oude gewoonten en hoe blijf je op koers?

Stop in ieder geval niet met lekkere dingen eten, probeer het alleen met mate te doen en geniet ervan! Zorg ervoor dat je daarnaast wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Heb je toch eens een terugval, weet dan dat je tegenslagen mag hebben. Je bent een mens! Probeer te leren van je ervaringen en gebruik deze als nieuwe motivatie. Om het leuker en makkelijker te maken, kan het helpen om je routine iets aan te passen en om voldoende te variëren. Benoem bijvoorbeeld je partner, een vriend, vriendin of familielid tot je partner in crime en stel samen haalbare doelen. En: deel je doelen met de mensen in je omgeving, zodat zij je kunnen steunen en motiveren!

5. Waar moet je rekening mee houden wanneer je voeding afstemt op je fitnessdoelen?

Essentieel is om gehydrateerd te blijven en elektrolyten te vervangen. In normaal Nederlands: zorg dat je tank niet leeg raakt en dat je geolied blijft. Dat betekent naast veel (water!) drinken dat je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten in je dieet opneemt. Vraag advies aan een arts, voedingsdeskundige of (personal) trainer als je niet zeker weet hoe je dit het beste op je doelen kunt afstemmen. Verschillende dingen werken voor verschillende mensen, dus extern advies kan je goed helpen de juiste keuzes te maken.

“Een divers en evenwichtig dieet, gecombineerd met een regelmatige training heeft emotionele voordelen.”

6. Waarom ontstaan er zo makkelijk voedingstekorten?

De algemene moderne leefstijl brengt ons makkelijk op gespannen voet met gewoonten die goed zijn voor de gezondheid; we werken te hard, missen maaltijden en dan komen daar nog (vaak te) zware work-outs bij. Diversiteit in onze voeding ontbreekt doordat we ons krampachtig vastklampen aan slechts een paar maaltijden waarvan we denken dat die goed voor ons zijn. Hierdoor krijgen we te weinig of niet de juiste voedingsstoffen binnen, wat ons lichaam stress geeft. Supplementen kunnen daarom een goede aanvulling zijn om de leegtes in onze leefstijl op te vullen. Maar: goede voeding en voldoende rust moeten nog steeds de basis vormen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!