Zo blijf je mentaal gezond tijdens het ‘nieuwe normaal’

Mijn geestIris Tuinder

Nu COVID-19 eindelijk weer wat ruimte toelaat voor plezier in welke vorm dan ook, zijn we geneigd om onze agenda’s weer tot de nok toe te vullen met afspraken, sociale gelegenheden en andere activiteiten. Je hebt namelijk heel wat in te halen! Dat is begrijpelijk, maar pas hier wel mee op. Want ook al heb je heel wat in te halen, je rust is minstens zo belangrijk. Een goede balans is hierin key en keuzes maken van groot belang, zodat je mentaal en fysiek gezond blijft.

En dit heeft niets met leeftijd te maken! Er zijn ontzettend veel twintigers, dertigers en veertigers die denken: “Ik heb echt geen idee hoe ik dit voor de lockdown allemaal deed. Ik voel me zo moe”. Herkenbaar?

Een studie uit het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen dat er aan het einde van 2020 maar liefst tien miljoen mensen uit het Verenigd Koninkrijk kampten met mentale problemen ten gevolge van de pandemie. Kinderen waren zelfs goed voor 1,5% van dat aantal. Dat willen we natuurlijk vermijden. Teruggaan naar bepaalde aspecten van ons oude leventje is onvermijdelijk, maar laten we ons meer proberen te focussen op een kalmer, minder stressvol en minder druk leven. Dit zijn we stiekem toch wel gaan waarderen! Hierbij wat tips om mentaal gezond te blijven na de lockdown(s).

Zorg voor voldoende slaap en ontspanning

De kwaliteit van slaap en onze gemoedstoestand zijn nauw met elkaar verbonden. En slaap is heel belangrijk. Want slaap je goed, dan voel je je uitgerust. Slaap je niet goed, dan voel je je minder uitgerust. Simple as that. Maar hoe zorg je voor een goede slaap?

Probeer iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en leg je telefoon en andere gadgets één uur voordat je gaat slapen aan de kant. Het blauwe licht van de schermen heeft namelijk impact op de kwaliteit van je slaap. Als je één van de velen bent die je telefoon als wekker gebruikt, zorg er dan voor dat je je notificaties uitschakelt. Een iPhone heeft bijvoorbeeld een nachtmodus die je kunt inschakelen zodra je gaat slapen.

Verminder daarnaast je caffeïne- en alcoholinname en hanteer een prettige avondroutine die werkt voor jou. Doe een avondwandeling, ga in bad, lees een boek of luister naar muziek. Zorg ervoor dat je lichaam en hoofd tot rust komen zonder technologie en je zult merken dat je uiteindelijk beter zult slapen.

Bekijk extra slaaptips in ons artikel zes manieren om je slaapritme te verbeteren.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

Eten versus humeur

Voorzie je lichaam met voedzaam, onbewerkt voedsel en voldoende hydratatie. Teveel eten, bewerkt voedsel en suiker zijn namelijk niet goed voor je gemoedstoestand en energielevel. Je kunt heus wel eens de touwtjes laten vieren en genieten van een ongezonde snack, als dit maar geen dagelijkse kost wordt. Bewaar die traktaties voor in het weekend of op je vrije dag. Grijp in de middag niet naar de koektrommel, maar concentreer je eens vijf minuten op je ademhaling. Het is ongelofelijk hoe ondiep en ongereguleerd we ademen als we druk zijn. Een paar keer langzaam en diep ademhalen stimuleert het parasympathische zenuwstelsel wat je rustig en relaxt maakt.

Voor extra ontspanning kan het helpen om de geuren van een essentiële olie in te ademen.

Deel je tijd bewust in

Leer om vaker ‘nee’ te zeggen. Stel desnoods een maximum aan sociale gelegenheden per week in, zodat je niet teveel plant. Het is gemakkelijk om van hot naar her te vliegen nu er meer tijd en ruimte voor is. Maar, het weerhoudt ons er ook van om in het nu te leven en om écht te genieten van het moment wanneer je telkens denkt: ‘wat ga ik hierna doen?’. Dit is iets waar je zelf controle over hebt, dus ga vooral oefenen en experimenteren wat werkt voor jou. Door minder te doen, bereiken we misschien zelfs meer. En het is voor de mensen met wie je afspreekt ook leuker als je lekker fris en fruitig bent.

Houd je darmflora gezond

Het is inmiddels algemeen bekend dat ons darmstelsel en ons brein onoverkomelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom zouden we onze darmen ook wel onze tweede set hersenen kunnen noemen. Er is een bidirectionele communicatie tussen beide en een disbalans heeft een grote impact op onze gemoedstoestand. Maar liefst 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen, dus een gezonde darmflora is ontzettend belangrijk! Bekijk hier de belangrijkste tips voor een gezonde buik.

Blijf in beweging

We zijn allemaal fervent wandelaars geworden ten tijde van de lockdown - laten we dat vooral blijven voorzetten. Buiten zijn en wandelen is een natuurlijke boost voor je humeur. Daarnaast is het geheel gratis en toegankelijk voor iedereen. Zoals de bekende zen hiker Laurette Mortimer mooi zei: “Wandelen brengt me terug naar mijzelf”. Breng jouw wandeling naar een hoger niveau met onze 6 tips om mindful te wandelen.