Tips om acceptatie te oefenen

Mijn geestMerel Kruit

Het kunnen accepteren van bepaalde dingen verhoogt je kwaliteit van leven. Het geeft rust en bevordert zelfliefde. Acceptatie is een leerproces: iets wat je moeilijk vindt, accepteer je natuurlijk niet meteen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bepaalde situatie, iets in je relatie of bijvoorbeeld bepaalde eigenschappen van jezelf. In dit artikel geven we je een tips om te leren hoe je jezelf en lastige situaties kan accepteren. Dat begint bij je eigen emoties.

Wat verstaan we eigenlijk onder acceptatie?

Acceptatie is iets ervaren zoals het is, zonder erover te oordelen. Dat kan gaan om je eigen emoties, om een bepaalde situatie of om een bepaalde persoon. De basis van acceptatie ligt bij het accepteren van je eigen gevoelens. Het leven is niet alleen maar makkelijk: zelfs de meest evenwichtige persoon ervaart negatieve emoties. Rouwen, teleurstelling, verveling en frustratie zijn emoties waar we allemaal doorheen gaan.

Accepteer je emoties

Negatieve emoties wegstoppen of ontkennen is een veelvoorkomende manier van verdediging. Veel mensen willen zichzelf beschermen omdat ze bang zijn voor negatieve emoties, of zich er soms zelfs voor schamen. En je raadt het al: als je je emoties niet accepteert komen ze des te sterker terug. Door ervoor te kiezen om ze wél te accepteren, leg je bovendien meteen een basis voor het accepteren van bepaalde situaties of personen.

Wat doe jij om je emoties te onderdrukken?

De eerste stap om emoties te accepteren, is door bij jezelf te signaleren hoe je daarmee omgaat. Accepteer je je emoties, of doe je iets om ze te onderdrukken? Het volgende komt bijvoorbeeld vaak voor:

  • Emotie-eten
  • Meer alcohol drinken dan normaal
  • In je schulp kruipen en jezelf volledig afsluiten
  • Eindeloos veel series kijken op tv

En zo zijn er nog meer verdedigingsmechanismen die mensen hebben om hun emoties te onderdrukken. Observeren wat jij doet in zo’n situatie, is de eerste stap.

Probeer te achterhalen waar jouw patronen vandaan komen

Vaak komt de manier waarop je omgaat met je emoties voort uit je jeugd. Kreeg je de ruimte om te huilen of boos te zijn, of kreeg je (goedbedoeld) vaak de aanmoediging dat je sterk moest zijn? Daarbij verschilt de mate waarin families praten over emoties ook een rol. Als je uit een gezin komt waarin weinig werd gepraat, is de kans groot dat jij het ook moeilijk vindt om over je gedachten of emoties te praten. Hoe lastig het ook kan zijn: zelfs diep ingesleten patronen kun je veranderen, als je je er maar bewust van bent. De volgende tips helpen:

  • Schrijf op waar jouw patronen (mogelijk) vandaan komen.
  • Probeer over je emoties te praten in plaats van je te verstoppen achter je patroon.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang elke maand de laatste artikelen en nieuws over onze producten.

Maak acceptatie makkelijker door mindfulness

Mindfulness is een goede manier om je bewuster te worden van je gedragspatronen. Het doel van mindfulness is namelijk dat je je bewust wordt van een bepaalde ervaring, en dat je deze ervaring ook kunt accepteren. Een traditionele methode om mindfulness te beoefenen is door middel van meditatie, wat inhoudt dat je een periode besteedt aan het simpelweg observeren van ervaringen zonder te oordelen.

Zie je mediteren niet zo zitten? Je kunt ook mindful momenten in je dagelijks leven inlassen zonder te mediteren. De basis blijft hetzelfde: bewustzijn en accepteren van wat je ervaart.

Kijk naar het kind in jezelf

Je grootste criticus ben je vaak zelf. Het komt zelden voor dat mensen de hoeveelheid kritiek die ze op zichzelf hebben, ook hebben op hun geliefden. Probeer eens naar jezelf te kijken alsof je een kind ziet. Dit helpt je om naar je meest onschuldige en kwetsbare kanten te kijken, zonder erover te oordelen. Het wordt dan makkelijker om vriendelijk naar jezelf te zijn, zelfs wanneer je door moeilijke emoties heen gaat.

Acceptatie leer je door te oefenen

Net als allerlei andere vaardigheden, leer je acceptatie door het te blijven oefenen. Elke keer dat je worstelt met acceptatie, probeer je het volgende te doen:

  • Signaleer bij jezelf wat je doet om negatieve emoties weg te stoppen.
  • Probeer je emotie te ervaren en te accepteren door rustig te gaan zitten, liggen of wandelen.
  • Ga bij situaties die je moeilijk vindt om te accepteren in gesprek met jezelf: waarom frustreer ik me? Kan ik iets aan deze situatie veranderen?
  • Probeer je emoties te verwoorden aan iemand die je vertrouwt.

Tot slot: acceptatie is niet hetzelfde als opgeven

Het is belangrijk om voor ogen te houden dat acceptatie niet hetzelfde is als opgeven. Acceptatie is puur en alleen het accepteren van de ervaring die je hebt. Zodra je een ervaring (een emotie of een situatie) accepteert zoals deze is, kun je er makkelijker mee aan de slag. Stel: je hebt stress van je baan. Om daar iets mee te doen moet je de stress eerst signaleren en daarna leren te accepteren. Daarna kan je kijken wat je aan je werksituatie kan veranderen.