Tien redenen waarom je soms niet slapen kan…

Mijn geestAstrid Willemsteijn

Of je nu ligt te piekeren over werk, of wakker wordt van de zoveelste volle blaas, er zijn veel redenen waarom we soms te maken hebben met slapeloosheid. Aspecten die ervoor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen of blijven. Niet kunnen slapen heeft een groot effect op je leven. Je raakt snel geïrriteerd, voelt je oververmoeid en kunt je minder goed concentreren. Deze tien redenen kunnen van invloed zijn op jouw nodige nachtrust. Meer inzicht hierin kan helpen bij een betere kwaliteit van slapen.

1. Lichaamstemperatuur

Staat de verwarming nog aan? Kleine kans, maar check het toch even. Zorg ervoor dat het in de slaapkamer niet warmer wordt dan 18 graden Celsius. Het is belangrijk om de natuurlijke temperatuurregulatie van je lichaam zijn gang te laten gaan. Jouw lichaam neemt ’s nachts een lagere temperatuur aan zodat het sneller in slaap kan vallen en lang kan blijven. Zet de thermostaat dus nooit te hoog!

2. Dagelijkse zorgen

Heb je ruzie met een collega? Moet je de volgende dag een presentatie geven? Of heb je een enorme rekening te betalen? Neem die zorgen niet mee naar bed. Ze staan een goede nachtrust enorm in de weg en zorgen er dus alleen maar voor dat je vermoeid weer opstaat. Beter neem je voor het slapen gaan even de tijd om alles van je af te zetten.

3. Slaapmutsjes

Nog één slaapmutsje dan? Nee, beter van niet. Er zijn mensen die aangeven juist een drankje of twee nodig te hebben voor het slapengaan. Maar onderzoek wijst uit dat alcohol eerder een negatief dan een positief effect heeft op de kwaliteit van slapen. Het zou kunnen dat je door een glaasje wijn sneller in slaap valt, maar de slaapfase die daarop volgt, kan flink onderbroken worden. Laat dat slaapmutsje dus liever staan. Een kopje thee is een veel beter idee.

4. Cafeïne

Drink je graag thee voor je gaat slapen, ga dan wel voor een kruiden-, of theïnevrije thee. Het klinkt waarschijnlijk voor de hand liggend, maar wees echt voorzichtig met cafeïne. Koffie en zwarte thee hebben meer effect op je gesteldheid dan je soms zou vermoeden. Cafeïne kan rusteloosheid veroorzaken, een snellere hartslag, last van de maag en een frequent bezoek aan het toilet. Beter ga je voor een ononderbroken nacht waar je volledig van kunt uitrusten. Heb je onze Aloe Blossom Herbal Tea al eens geprobeerd? Deze kruidenthee werkt ontspannend én is bovendien cafeïnevrij!

5. Last van een slaap-apneu?

Slaap-apneu betekent dat je voor een aantal seconden stopt met ademen tijdens de slaap. Mensen die veel snurken of regelmatig alcohol drinken, hebben hier vaak last van. Snurk je zelf veel of drink je regelmatig en voel jij je vaak vermoeid wakker worden? Houd er dan rekening mee dat je last kunt hebben van dit fenomeen. Lang niet iedereen is zich hiervan bewust. Slaap-apneu zorgt voor vermoeidheid, mood swings, last van geheugenverlies en hoofdpijn. Het kan dus de moeite zijn om te testen of je slaap-apneu hebt. Dan is er makkelijk iets aan te doen.

6. Eten voor het slapengaan

Heerlijk een snackje wat later op de avond! Maar ga niet helemaal los met vet en zwaar. Met een te volle maag val je lastig in slaap. Veel calorieën en een laat diner in de avond verstoren de zogenaamde REM-slaap.

7. Rusteloosheid en depressie

Slaap staat of valt met jouw mentale gesteldheid. Speelt er in jouw leven meer dan alleen dagelijkse zorgen? Praat er dan over met een dokter of therapeut. Als je te maken hebt met depressieve gevoelens of continue rusteloosheid, kan dat van invloed zijn op jouw nodige slaappatroon. Een verstoorde slaap leidt tot moeheid en dat versterkt weer de negatieve gevoelens. Een vicieuze cirkel die je beter kunt verbreken.

8. Sporten en slapen

Sporten is gezond! Er is niets tegen een goede workout. Maar luister wel goed naar je eigen lichaam als je van plan bent net voor het slapengaan nog even een rondje te gaan rennen. Het kan zijn dat jij juist extra actief wordt direct na het sporten. We hebben allemaal ons individuele lichaamsklokje die bepaalt op welke momenten we aan- en uitgaan. Luister daarnaar! Anders kan het voor sommigen knap lastig worden na het sporten goed uit te rusten.

9. De telefoon

Het is een inkoppertje, maar blijf het je af en toe weer realiseren: teveel op een scherm voordat je gaat slapen, is geen goed idee. Het blauwe licht dat een televisie of telefoon uitstraalt, heeft hetzelfde effect als het blauwe licht waarin we ons overdag bevinden. Ons lichaam reageert hierop, maakt geen melatonine aan en blijft daarom wakker. Een boek bij een nachtlampje is een stuk rustgevender. Je kunt hier meer lezen over de invloed van schermgebruik.

10. Een dutje overdag

Een kleine siësta om de middagdip te overbruggen en weer fris aan de slag te gaan, kan enorm helpen. Daar is ook niks mis mee. Maar blijf niet te lang dutten als je ’s avonds goed in slaap wilt vallen en blijven. Verdeel jouw energie goed, dat gaat vermoeidheid het beste tegen. Een korte nap van twintig minuten is lang genoeg.

 

Misschien heb je al geprobeerd te werken aan bovenstaande invloeden, drink je geen alcohol en zorg je voor een rustige, gebalanceerde omgeving, maar blijkt het toch allemaal niet te werken. Lukt het jou al langere tijd niet in slaap te komen en voel je je oververmoeid? Ga dan na of je last hebt van structurele slapeloosheid en kijk of een slaapspecialist jou kan helpen.

Een goede nachtrust en een structureel slaappatroon zorgen voor een fris en gebalanceerd gevoel overdag. Dus: slaap lekker!