Hoe definieer jij succes op werk?

Mijn geestAloe Life

Iedereen streeft naar succes op de werkvloer. Het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt, gezien worden als succesvol: het is een droom die zich over de hele wereld uitstrekt. Maar wanneer heb je nou écht succes? En hoe belangrijk is dat? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Veel mensen worstelen met wat succes voor hen persoonlijk betekent.

Als je succes niet definieert aan de hand van je eigen voorwaarden, dan kom je er snel achter dat je succes najaagt dat gebaseerd is op de perceptie van een ander: vrienden, collega’s, celebrities.

Uiteraard zijn er gedeelde eigenschappen van succes. Zoals het bezitten van een huis, rijden in een mooie auto, tijd hebben voor je gezin of de financiële vrijheid hebben om te reizen. Dit zijn tastbare vormen van succes, de vraag is: word je er gelukkig van?

Wat komt eerder, succes of geluk?

Denk even verder dan het lijstje hierboven. Als je jouw huidige, financiële situatie buiten beschouwing laat, wat zijn dan de dingen die jou gelukkig maken? Dit is een belangrijke vraag. Weet je het antwoord niet? Dan is de kans groot dat je het straks, wanneer je meer financiële middelen hebt, nog steeds niet weet. Waardoor je je niet per se succesvoller of gelukkiger voelt.

Je kunt je afvragen of dat belangrijk is. Als je voldoet aan de materiële succesfactoren, dan word je toch vanzelf een gelukkig mens? Auteur (en tevens Harvard wetenschapper) Shawn Anchor denkt dat het andersom is. In zijn boek “The Art of Happiness” schreef hij dat mensen die immaterieel geluk hoger waarderen dan geld, meer kans maken om de traditionele kenmerken van succes te bereiken. Met andere woorden: geluk voedt succes en prestaties, niet andersom.

Geluk is niet te koop, zo concludeerde Anchor. Het zijn de immateriële zaken waarmee je op dat moment een gelukkiger leven leidt. Lukt het jou om dat geluk te ervaren en vast te houden? Dan ben je niet alleen een blijer mens, maar heb je bovendien meer kans om materiële successen en prestaties te behalen.

De definitie van succes is veranderd - ook op werk

Traditioneel werd je succesvol geacht als je een vaste baan had, jarenlang werkte binnen hetzelfde bedrijf en steeds een beetje promotie kon maken. Op zich een logische redenatie, toch? Klinkt als een uitgestippeld pad naar financiële balans, een mooi huis en genoeg middelen om een gezin te onderhouden.

Naarmate de jaren verstrijken, verandert er veel. Ook op de arbeidsmarkt. De internetcultuur ontwikkelt razendsnel en biedt volop kansen om de 9-tot-5-sleur te doorbreken. Of om vanuit huis te werken. Dit heeft gevolgen voor de perceptie van succes op werk. Tegenwoordig kijken we verder dan salaris, titel of bezittingen. Succes wordt nu bijvoorbeeld bepaald door persoonlijke voldoening, een goede werk- en privébalans, luxe vakanties of flexibiliteit.

Bepaal je jouw werkgeluk nu vooral aan de hand van traditionele waarden? Beoordeel je huidige situatie eens met de ‘new-skool’ succesfactoren. Wellicht ben je succesvoller dan je denkt!

De belangrijkste vraag: hoe ga jij werksucces definiëren?

Het pad naar succes is persoonlijk, maar tegelijkertijd word je via (sociale) media gebombardeerd met voorbeelden over hoe succes eruitziet. Je ziet de coolste banen, leest over de hoogste salarissen. Maar komen die beelden overeen met het leven dat jij wilt leiden? Zo ja, zijn het realistische doelen om na te streven? Wees eerlijk tegenover jezelf en buig de perceptie van succes om naar de dingen die jij belangrijk vindt. Zo maak je van succes een gebalanceerd geheel van prestaties, groei en innerlijke tevredenheid.

We begrijpen dat het lastig is om jouw eigen succesfactoren te definiëren, al helemaal op het gebied van werk. Werken is vaak gewoon nodig, er moet brood op de plank komen. Onderstaande lijst helpt jou om te bepalen of jij jezelf succesvol vindt op het gebied van werk, en wat je al dan niet zou willen veranderen.

1. Beoordeel de kwaliteit van je werk

Denk aan je baan. Even niet aan je salaris of positie, maar aan de bijdrage die jij levert. Hoe maak jij een positieve bijdrage in andermans leven, een collega, klant of misschien wel allebei? Los jij bijvoorbeeld problemen op waardoor anderen productiever worden? Verbind jij klanten met producten die écht positief bijdragen aan hun levens? In welke sector je ook werkt: denk aan de goede dingen die jij bijdraagt en haal hier voldoening uit.

2. Ga na of je genoeg flexibiliteit hebt

Een goede balans tussen werk en privé is een belangrijke maatstaf van succes. De vrijheid hebben om vanuit thuis te werken of om meer tijd doorbrengen met degenen waar je om geeft: dat is onbetaalbaar. Krijg je deze kans vanuit je werkgever? Perfect. Krijg je de kans niet, dan kun je hiernaar vragen. Werkgevers zullen niet snel uit zichzelf zeggen dat je flexibele werktijden mag aanhouden, of dat je thuis mag werken. Maar als jij aangeeft dat het belangrijk voor je is, dan krijg je het misschien wel voor elkaar! Elke werkgever heeft baat bij blije medewerkers.

3. Evalueer jouw persoonlijke groei

Kijk je wel eens terug op de groei die je persoonlijk en professioneel gemaakt hebt in de afgelopen jaren? Het is goed om met de toekomst bezig te zijn, maar wees ook trots op de stappen die je tot nu toe hebt gemaakt. Sta er bijvoorbeeld eens bij stil op welke manier jij slimmer, ervarener en bekwamer bent geworden. Alle vaardigheden die je hebt ontwikkeld, de opgedane kennis, de nieuwe mensen die je hebt leren: het zijn stuk voor stuk belangrijke pijlers voor persoonlijk én zakelijk succes.

4. Vermijd de valkuil van vergelijking

Het is vandaag de dag heel eenvoudig om jezelf te vergelijken met een ander. Op televisie, in een tijdschrift, op straat of via social media. Constant word je blootgesteld aan de verschillende opvattingen van succes.

Als een connectie op Facebook een foto deelt van zijn auto, een verre vakantie of een zakelijke prestatie, dan is de vergelijking met je eigen leven snel gemaakt. Onthoud hierbij: men deelt alleen de beste momenten. Wellicht heeft jouw buurman wel tien jaar gespaard voor zijn wereldreis. Of is hij negentien keer afgewezen voordat hij de twintigste keer werd aangenomen voor zijn droombaan. Niemand leidt een perfect leven, het komt niemand aanwaaien. Waarschijnlijk staan jouw (online) vrienden voor dezelfde uitdagingen als jij, wellicht in meer of mindere mate. De likes onder een foto zijn geen weerspiegeling van iemands geluk.

Betrap je jezelf ondanks deze kennis constant op vergelijken? Overweeg om een social media-break in te lassen, kijk naar andere programma’s of besteed meer tijd aan een (nieuwe) offline hobby.

Jouw beurt!

Jaag niet de perceptie van een ander na, definieer je eigen kijk op succes. Uiteindelijk ben jij de enige die weet wanneer jij je succesvol en gelukkig voelt. Onthoud dat succes geen race is, bewandel je pad op eigen tempo en beoordeel jezelf op eigen waarden. Dan wordt je vanzelf een gelukkiger mens, zowel in je werk als in je vrije tijd.