Gemotiveerd je doel bereiken

Mijn geestMerel Kruit

De één wil een ochtendmens worden en de ander wil meer sparen. Of misschien wil je meer rust creëren, minder piekeren of een boek schrijven. Hoe verander je je doel in méér dan een goed voornemen, en blijf je gemotiveerd? Wat houdt veel mensen tegen in het bereiken van een doel? Wij zochten het uit en delen onze tips in deze blog. Pak je notitieboek en schrijf al jouw stappen op voor een haalbaar doel.

Creëer een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken

Hier begint het allemaal mee: als je iets wilt bereiken, helpt het om dit gedetailleerd voor je te zien. Hoe gemotiveerder je bent en hoe groter je verbeeldingskracht is, hoe makkelijker dit gaat. Een voorstelling van je doel is een belangrijk middel om gemotiveerd te blijven. Vind je dit lastig, of wil je het juist graag vasthouden? Schrijf het dan op. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven:

  • Hoe het zou voelen als je je doel bereikt.
  • Welke voordelen het bereiken van je doel heeft.

Focus je op één doel tegelijk

Eén van de redenen die een doel bereiken moeilijk maakt, is dat je te veel doelen hebt. Denk maar aan de beruchte goede voornemens aan het begin van elk jaar. Herken jij dit? Ga dan na wat je het belangrijkste vindt om te bereiken. Maak daarvoor een plan en leg daar je focus. Het bereiken van een hele lijst doelen is bijna voor niemand reëel. Zeker niet in één jaar!

Deel een groot doel op in reële kleinere doelen

Voor deze stap is het belangrijk dat je opschrijft wat je doel is. Vervolgens maak je een lijstje met kleine stappen om dichterbij je doel te komen. Groot denken mag en is goed, maar sla er niet in door. Onrealistisch hoge doelen stellen werkt verlammend. Zeker als je ze binnen (te) korte tijd wilt bereiken. Iemand die rusteloos is, zal niet meteen zen worden. Als je niet gewend bent om te sporten, kan je niet meteen een marathon lopen. Schrijf dus haalbare stappen op en koppel hier eventueel een realistische termijn aan.

Bereid je altijd goed voor

Voorbereiding is belangrijk: of je nu meer wilt bewegen, of een sprong wilt maken in je carrière. Wat je ook doet op weg naar je doel, bereid je voor. Dat kun je bijvoorbeeld op deze manieren doen:

Gesprek op je werk? Zet alles op papier: waarom ben jij belangrijk voor het bedrijf en wil je meer betaald krijgen? Redenen genoeg! Verzamel voorbeelden en bouw een dossier op.

Heb je een heel ander doel, zoals meer sparen, gezonder eten of meer uitrusten? Zet eens op papier op welke momenten je het lastig vindt om eraan te werken. Op deze manier ben je… juist, voorbereid!

Door je voor te bereiden op de momenten dat je aan je doel werkt, sta je minder snel voor verrassingen als het tegenzit. Daarnaast maakt het je zelfverzekerder.

Oefen met cognitieve herstructurering

Cognitieve herstructurering is een techniek uit de cognitieve psychologie. Het betekent dat je irrationele gedachten leert herkennen en aanpassen. Deze irrationele gedachten noemen we ‘cognitieve vervorming’. Cognitieve vervorming kan voorkomen na een gebeurtenis waar je erg geëmotioneerd door raakt. Voorbeelden van zulke irrationele gedachten zijn:

  • Dat lukt me nooit.
  • Er gaat ook nooit iets goed!
  • Het heeft geen zin meer om hieraan te werken.

Je kunt je wel voorstellen dat je door zulke gedachten minder gemotiveerd wordt. Herkenbaar? Door te oefenen met cognitieve herstructurering, leer je de gebeurtenissen herkennen die bij jou zorgen voor heftige emoties en irrationele gedachten. Probeer het eens: wat gaat er vooraf aan jouw irrationele gedachten? Door zulke situaties te herkennen, ben je ook beter voorbereid op negatieve gedachten.

Tip: lees onze blog ‘Positiviteit: zó krijg jij een positieve(re) mindset’.

Herken je overwinningen

Het komt veel voor dat mensen hun eigen succes niet herkennen. Zelfs de grootste artiesten lijden hieronder. Je kunt hieraan werken door elke week of elke paar weken stil te staan bij wat je bereikt hebt. Focus hierbij niet alleen op ‘grote’ dingen, maar juist op de kleine stappen. Het zijn immers de kleinere sprongen die bijdragen aan je uiteindelijke doel!

Betrek vrienden bij je doel

Niemand kent je zo goed als je vrienden jou kennen. Betrek iemand bij je doel die niet alleen jou goed kent, maar ook snapt waarom je een bepaald doel nastreeft. Het hoeft niet te betekenen dat je samen hetzelfde doel nastreeft (al kan dat natuurlijk wel). In de eerste plaats kan een vriend(in) of familielid je helpen met:

  • Het erkennen van de dingen die je goed kunt.
  • Eerlijk zijn over zaken die niet je sterkste punt zijn.
  • Het aandragen van ideeën waar jij nog niet aan had gedacht.
  • Het delen van kennis die jij niet hebt.
  • Jou een luisterend oor bieden.
  • Je aanmoedigen.

Het delen van je doel met iemand die je vertrouwd is één van de dingen die je nodig hebt om te bereiken wat je graag wilt.

Geef jezelf tijd en ruimte

Minstens zo belangrijk als het werken aan je doel, is om jezelf rust en tijd te gunnen. Het is oké als je nu en dan struikelt in de stappen naar je doel. Niet voortdurend iets van jezelf ‘moeten’ is een manier van tot rust komen. En dat is essentieel als je op andere momenten wél gemotiveerd wilt zijn. Plan dus genoeg tijd in om je te richten op een hobby, een serie of quality time met familie en vrienden.

Geef jezelf ook de ruimte om af en toe onzeker te zijn. Door dit gevoel te accepteren, zal je minder snel de moed verliezen dan wanneer je ertegen vecht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!