De wetenschap achter een glimlach

Mijn geestAloe Life

Een glimlach heeft iets magisch. Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit hoe het komt dat lachen een positieve impact heeft. Niet alleen op jezelf, maar ook op de mensen om je heen. Uit onderzoek blijkt dat je niet alleen zelf blij wordt van lachen, maar dat ook aantrekkelijker wordt voor anderen. Wie wil dat nu niet? Maar dat is niet de enige kracht van een glimlach. Wij zetten de feiten voor je op een rij!

Lachen maakt je vrolijk

Als je lacht, komen er in je hersenen allerlei positieve stofjes vrij, zoals dopamine, serotonine en endorfine. Serotonine zorgt voor een goed humeur. Dopamine en endorfine zorgen voor kalmte en algemeen welbevinden. De chemische reacties die plaatsvinden als je lacht, komen zowel je fysieke gezondheid als je gevoel van geluk en tevredenheid ten goede.

Lachen maakt je aantrekkelijker

Wist je dat lachen je aantrekkelijkheid direct vergroot? Volgens een artikel uit 2003 in Neuropsychologia, zie je er onmiddellijk beter uit als je lacht. Dit komt omdat lachen een deel van je brein activeert dat daar gevoelig voor is. Met andere woorden: als je naar iemand anders lacht, geeft dat de ander een goed gevoel. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat zowel mannen als vrouwen positief reageren op afbeeldingen van lachende mensen die oogcontact maken.

Lachen

Lachen doet altijd goed

Je denkt misschien dat een glimlach niet meer is dan een reactie op een positieve ervaring, maar er is meer. Het blijkt dat lachen je humeur altijd ten goede komt, ook als je eigenlijk helemaal niet zo vrolijk bent. Met andere woorden: als het aankomt op lachen, werkt ‘net doen alsof’ even goed.

Uit onderzoek blijkt dat je hersenen geen verschil kunnen maken tussen een echte en een neppe glimlach. Dus zodra je een lach forceert, krijgt je een brein een signaal om endorfine af te geven.

Door te (glim)lachen, kun je dus je brein wijsmaken dat je blij bent. De boeddhistische auteur Thich Nhat Hanh verwoordt het als volgt: “Soms is plezier de bron van een lach en soms is een lach de bron van plezier.”

Lachen is besmettelijk

Wat vreugde delen betreft, gaat er niets boven een lach. Deelnemers aan een onderzoek werden gevraagd om, elke keer als ze een foto zagen van een lachend iemand, te fronsen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Als ze iemand anders zagen lachen, kregen ze automatisch de reflex om mee te lachen in plaats van te fronsen.

Lach meer en pluk er de vruchten van

De boodschap van dit artikel is duidelijk: lach veel en graag, en zie hoe de mensen om je heen daarop reageren. Door bewust te proberen om meer te lachen, voel jij je ongetwijfeld blijer en gezonder, en hebben anderen jou graag om zich heen.