Nieuw jaar, nieuw budget: 10 tips om dit jaar financieel sterk te beginnen

Mijn financiënIris Tuinder

Als 2022 je geldzorgen heeft bezorgd, dan ben je niet de enige. Volgens een studie is gebleken dat mensen tijdens de pandemie net zo angstig en gestrest waren over hun financiën als over hun fysieke gezondheid. Het bepalen van een budget zou je kunnen helpen om meer rust en controle te creëren. Of je nou je financiën op jaarbasis inzichtelijker wilt maken of wat meer orde wil scheppen in je maandelijkse uitgaven, hier wat tips die je daarmee zouden kunnen helpen.

1. Bepaal je financiële doelen

Je hebt voor jezelf besloten dat je dit jaar bewuster met je geld om wilt gaan. Hoe je dat doet? Met meetbare en haalbare doelstellingen.

In plaats van een vrij algemene doelstelling, zoals: ‘Ik wil dit jaar meer geld sparen’, zou je een specifieker doel kunnen omschrijven. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik zou graag €10.000,- willen sparen, om een deel van de hypotheek af te kunnen lossen. Om dat doel binnen 5 jaar te bereiken, moet ik maandelijks €166,- opzij zetten’.

Schrijf voor jezelf het volgende op:

  • Maak je doelen Wat wil je bereiken?
  • Bepaal de kosten. Hoeveel gaat mij dat kosten per week/maand/jaar?
  • Bepaal het tijdsverloop. Wanneer wil je je doel hebben bereikt?

Zodra je je financiële doelen inzichtelijk hebt gemaakt, kun je hier naartoe werken en je budget bepalen. Het ene doel zal wat meer prioriteit hebben dan een ander doel, maar dat geeft niet. De eerste stap is gezet!

Je eerste spaardoel is een noodpotje. Een nood-spaarpot is fijn om op terug te kunnen vallen. Je weet maar nooit wanneer er een wasmachine of iets dergelijks kapot gaat. “Als je nog geen nood spaarpot hebt, is dit hét moment om te beginnen met sparen”, vindt Jenny Harp, gecertificeerd financieel trainer bij The Financial Gym. Ze adviseert om te beginnen met ongeveer drie tot zes maanden je onkosten opsparen.

2. Bedenk wat geld uitgeven voor jou betekent

We gaan je niet vertellen dat je niets meer mag kopen waar je blij van wordt. Ten eerste is dat niet haalbaar én niet leuk. Ten tweede zou het ervoor kunnen zorgen dat je je financiële plannen helemaal op wilt geven als je zo streng moet zijn. Het moet wel leuk blijven!

Focus je in plaats daarvan op welke uitgaven daadwerkelijk iets toevoegen aan jouw leven. De koffie to-go op vrijdag is jouw geluksmomentje van de week. Maar zijn die maandelijks dure autokosten dat ook? Zou het voor jou niet voordeliger zijn om met het OV te reizen, of om een elektrische fiets aan te schaffen? Probeer hier voor jezelf een balans in te vinden!

Kijk ook naar je vaste lasten! De meeste mensen gaan direct in hun flexibele uitgaven snijden. Maar ook die maandelijkse vaste lasten kunnen hoog oplopen! Als jouw huur de helft van je salaris inneemt, zou je ook op zoek kunnen gaan naar een goedkoper huurhuis. Op die manier houd je maandelijks ook meer over.

3. Schrijf je in- en uitgaven op voor een realistisch budget

Of je je in- en uitgaven nou in Excel, in een budget-app op je telefoon of handgeschreven in een boekje bijhoudt: het opschrijven ervan is overzichtelijk en zal je zelfs kunnen motiveren.

Om een realistisch budget op te stellen, zal je eerst je uitgavenpatroon inzichtelijk moeten maken. Een goede manier om daarmee te beginnen is om je uitgaven te categoriseren. Je zou je uitgaven kunnen verdelen in:

  • Vaste lasten: huur, gas, water, licht, verzekeringen et cetera
  • Flexibele uitgaven: boodschappen, kleding, vrije tijd et cetera

Het zou kunnen helpen om je laatste bankafschrift erbij te pakken om te kijken wat je uitgeeft en waar je dit aan uitgeeft. Zodra je weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld je uitgeeft, kun je bepalen wat je per dag/week/maand nodig zult hebben om je financiële doelen te behalen.

4. Automatiseer je betalingen

Oké, dus je hebt je plannen uitgewerkt en je doelen gesteld. Good job! Dan is het nu tijd om ervoor te zorgen dat je doelen werkelijkheid worden en dat je geld op de juiste plekken terecht komt. Dit kun je heel gemakkelijk realiseren door automatische afschrijvingen in te stellen. Als je financiële situatie verandert, kun je de automatische betalingen altijd weer wijzigen of stopzetten.

5. Houd eventuele schulden beheersbaar

Het hebben van een schuld is op zich niet slecht. Het zou een hulpmiddel kunnen zijn om bepaalde zaken aan te schaffen of te realiseren, wat je zonder de schuld niet had kunnen doen. Maar het hebben van een schuld kan je ook belemmeren in het behalen van andere financiële doelen.

Voel je je overweldigd door wat je moet aflossen? Door middel van herfinancieren en consolideren zou je de regie weer in handen kunnen nemen.

  • Herfinancieren: dit houdt kortgezegd in dat je de voorwaarden van je resterende lening herziet. Je zou bijvoorbeeld de rente kunnen verlagen of de lengte van je lening kunnen veranderen.
  • Consolideren: dit is het samenvoegen van meerdere leningen naar één lening. Je zou in aanmerking kunnen komen voor een lagere rente, en je hebt maar één betaalmoment.

Teneergeslagen door je schuld? Je bent niet de enige. Studies hebben uitgewezen dat een hoge schuld voor veel stress, een hoge bloeddruk, fysieke klachten en zelfs een depressie kan  zorgen. Begrijpen hoe een schuld van invloed kan zijn op jouw financiële situatie en je mentale situatie, is belangrijk bij het opstellen van je financiële doelen.

6. Wees niet bang om je doelen aan te passen

Als je drie maanden bezig bent met je opgestelde budget, zou je er ineens achter kunnen komen dat je van drie koffie to-go momenten per week nog gelukkiger wordt dan van één. Of misschien verander je wel van baan, of ga je verhuizen naar een ander appartement. Dat zou kunnen betekenen dat je een financieel doel moet uitstellen of veranderen.

Wees niet bang om je doelen gedurende het jaar bij te stellen. Vier de maanden dat je je doelen wél hebt behaald en wees niet teleurgesteld als je een maand iets te enthousiast bent geweest met online shoppen. We streven naar vooruitgang, niet naar perfectie.

7. Verdiep je in investeren

Wanneer het op investeren aankomt, is tijd geld. Sterker nog, hoeveel tijd je in de markt investeert, is belangrijker dan wanneer je besluit om te investeren. Waarom? Dit heeft te maken met het rente-op-rente effect.

Met het geld dat je investeert met je beleggingsrekening, bouw je rente op. En over die rente bouw je rente op, en over die rente bouw je ook weer rente op. En ga zo maar door. Dit effect zou ervoor kunnen zorgen dat kleine bedragen jaren later grote bedragen worden! Dat betekent hoe eerder je begint met investeren, hoe beter. Een klein bedrag kan op deze manier binnen tientallen jaren groeien. Natuurlijk is dat een beetje afhankelijk van de financiële situatie en het type investering. Een financieel adviseur kan jou hier meer over vertellen.

8. Vraag om financieel advies

Je verdiepen in financiële zaken en literatuur is zeker goed om mee te beginnen, maar voor persoonlijk financieel advies is het toch verstandig om een professional in te schakelen. Met de Certified Financial Planner kun je bijvoorbeeld je budget bepalen en een financieel plan maken.

Je zou bijvoorbeeld financieel advies kunnen krijgen van een financieel adviseur van FPA Nederland. Dit geldt overigens ook als je als ondernemer bent getroffen door de COVID-19 pandemie.

9. Bouw je budget

Je wekelijkse of maandelijkse budget bepalen is een goede manier om je financiën in kaart te brengen en deze in toom te houden. Zorg ervoor dat je financiële doelen haalbaar en in balans zijn. Gun jezelf daarnaast ook af en toe een pleziertje en verwenmoment. Houd daarbij wel in je achterhoofd: ‘heb ik dit echt nodig’? It’s all about the financial balance. Alvast veel spaarplezier!

10. Verdien wat extra’s via Forever Living Products

Heb je behoefte aan extra inkomsten, maar zit loonsverhoging of het winnen van de loterij er voorlopig niet in? Er zijn ook andere mogelijkheden om wat bij te verdienen, bijvoorbeeld door Forever Business Owner te worden. Dan verdien je geld door onze producten te promoten, te verkopen en een team te bouwen. Dit werk kun je al doen met een paar uur per week! Met deze extra inkomsten kun je meer sparen, of juist die felbegeerde aankoop doen. En als het goed bevalt, kun je er zelfs een goedlopend bedrijf met bovengemiddeld inkomen mee opbouwen. Bekijk hier hoe het is om te werken als Forever Business Owner.