Carrièreswitch nodig voor extra motivatie?

Mijn financiënMerel Kruit

Een carrièreswitch kan soms een aardige drempel zijn. Want wat wil je precies veranderen? In deze blog zochten we uit waarom een carrièreswitch soms nodig is en hoe je een goede keuze kunt maken. Wil je het roer omgooien of kan een kleine verandering al veel betekenen? Gelukkig speelt de traditionele carrièreladder steeds een kleinere rol. We dagen je uit om verder te kijken!

Wanneer is het tijd om iets nieuws te overwegen?

Als je werk doet dat bij je past zul je daar voldoening uithalen. Daarbij heb je ook doelen om naartoe te werken: je bent gemotiveerd en je wordt uitgedaagd. Voldoening en doelen zijn dus belangrijk om je goed te voelen in je werk. Kortom, je wilt trots zijn op wat je doet!
Soms kan het gebeuren dat de baan die je ooit ideaal vond, nu minder voldoening geeft. Dit komt vaak door je eigen ontwikkeling: je vaardigheden, passies en interesses kunnen veranderen in de loop van de tijd. Soms ligt het bij het bedrijf: de onderneming waar je werkt is een andere weg in geslagen die jou minder goed past.

Als je minder geluk haalt uit je werk, mag je best eens aan verandering denken: tijd om nieuwe mogelijkheden te creëren!

Wat heb jij nodig om écht gelukkig te zijn met je werk?

Veel mensen zijn ‘wel tevreden’ met de baan die ze hebben. Toch wringt er soms iets. Ze hebben bijvoorbeeld het gevoel stil te staan met hun werk, of zelfs achteruit te gaan. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een nieuwe carrièrekans zouden aangrijpen, zelfs als ze niet actief op zoek zijn. Hoe is dat voor jou? Zet eens op een rij wat je nodig zou hebben om je voldaan te voelen over je werk. Op deze manier kun je gerichter zoeken naar een verandering in je werk die past bij jou.
Een paar voorbeelden:

  • Je wilt meer contact met mensen.
  • Je zou meer verantwoordelijkheid willen.
  • Je wilt graag iets nieuws leren.
  • Je hebt behoefte aan meer creativiteit.

Hou je vaardigheden up-to-date

Ben je blij met je baan en wil je verder groeien? Dan is het belangrijk dat je kennis en vaardigheden up to date zijn. Voor veel ‘skills’ zijn er opleidingen om je verder te ontwikkelen. Hoe is dat in jouw vakgebied? Overleg eens met het bedrijf waar je werkt welke mogelijkheden er zijn. Je verder ontwikkelen in bepaalde vaardigheden heeft een paar voordelen:

  • Je bent op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in je vakgebied.
  • Het werk dat je doet verloopt makkelijker, beter en leuker.
  • Je creëert een kans om verder te groeien in je functie.

Bijkomend voordeel is dat je het bedrijf waar je werkt, laat zien dat je gemotiveerd bent.

Help je huidige carrière naar een volgend level

Heb je het erg naar je zin op je werk, maar wil je verder groeien? Dan kun je denken aan de volgende mogelijkheden:

  • Vraag om meer verantwoordelijkheid.
  • Volg een opleiding of cursus om je oude vaardigheden te verbeteren, of om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
  • Stel realistische doelen op waarmee je zelf aan de slag gaat.

Groeien op een manier die bij je past

Stel jezelf de vraag wat je het allerliefst zou willen qua werk: zonder beperkingen. Zet alle traditionele ideeën over werk en carrière eens opzij en focus op wat je echt wilt. Op deze manier nadenken over groei is een van de stappen die je kunt zetten naar verandering. Deze mindset heeft twee voordelen:

  • Je denkt niet na in beperkingen, maar in mogelijkheden.
  • Je denkt na over wat je écht wilt, in plaats van de focus te leggen op traditionele carrière-ideeën.

Groeien op een manier die bij je past kan namelijk op veel manieren. Hoe je dat realiseert is heel persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een andere functie op je werk om iets nieuws te leren.
  • Een carrière naast het werk dat je al doet.
  • Vrijwilligerswerk dat je aanspreekt.

Met een open mindset kom je op de beste ideeën.

Focus je niet op een carrièreladder

De carrièreladder is al een tijdje aan de kant geschoven. Steeds meer mensen kiezen voor zelfontwikkeling: hogerop komen staat minder op de voorgrond. Wees dus niet bang om een zijpad in te slaan qua werk. Zelfs niet als je in plaats daarvan ook een hogere functie aan kunt nemen! Dat je leert en ontwikkelt op een manier die bij jou past, zal je uiteindelijk het meest opleveren. In elk geval qua werkplezier, maar veelal ook in financieel opzicht. Wat uit je hart komt gaat je immers het beste af. Dat merk je niet alleen zelf, anderen zien het ook!

Eigen baas zijn: wel of niet doen?

Een eigen onderneming spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Toch zijn er maar weinigen die de stap durven te zetten. Dat heeft veelal de volgende redenen:

  • Een vaste baan geeft stabiliteit.
  • Om een eigen onderneming op te zetten moet je investeren.

Heb jij al eens aan een eigen onderneming gedacht? En wat hield je toen tegen? Als je vaak overweegt om een eigen bedrijf te starten, is het slim om eens op een rij te zetten wat je tegenhoudt. De hindernissen zijn misschien niet zo moeilijk te nemen als je denkt.